Следва

Официално е: Кендал Дженър разкри новото си гадже

Профил/Анфас: Николета Габровска

Изкуството да помагаш...

Celebrities преди 6 години

Отдадеш ли живота си в помощ на другите, може да си сигурен, че идеите ти ще живеят вечно. Николета Габровска - крехка наглед красива жена, е посветила живота си на това да помага на "неразбраните" и "различните".

Представяме ви Я в профил и анфас, благодарение на Huawei P10, а какво е "Сингъл Степ" и как той свързва хората, четем заедно: 

V.S.: Вярваш ли в съдбата?
Н.Г:
Вярвам. Вярвам и че всеки човек е специален и има мисия. Не знам каква е моята, но се опитвам да направя нещо, опитвам се да не ми става твърде комфортно в дадена ситуация, опитвам се да провокирам сама себе си и да правя все повече и повече.

V.S.: Кое конкретно събитие в живота ти, защото сме сигурни, че има такова, провокира тази нагласа? 
Н.Г:
Много неща са ми се случвали в живота - и приятни, и много неприятни. Имам прекрасно семейство, което много ме подкрепя. Най-разтърсващото събитие е загубата на майка ми – накара ме да осъзная, че животът минава пред очите ни, че нямаме време и че трябва да живеем за момента.

V.S.: Какво те накара да се занимаваш точно с групите хора с различна сексуална ориентация?
Н. Г:
Най-вероятно идва от най-близките ми приятели от детството – повечето са такива, респективно това винаги ми е било изключително близко като проблем. Спомням си как отидох на първия прайд заедно с тях и беше много приятно. Впоследствие се занимавах с различни неща, но винаги в неправителствения сектор. До момента, в който се запознах с Иван Димов (бивш финансов директор, инвестиционен банкер и инвеститор, който се завръща от Ню Йорк, за да основе фондация "Сингъл Степ") не се бях замисляла за подобен тип дейност. След запознанството ни започнах да осмислям идеите му и открих много истина в тях. Допаднахме си като начин на работа и след това всичко се случи съвсем натурално.

V.S.: Разкажи ни повече за самата организация Single Step?
Н.Г: 
Ние сме съвсем нова организация, регистрирахме Single Step в края на ноември 2016 г. Резултат е на съвместната ни работа с Иван - договорихме се, решихме как да се структурира организацията, определихме приоритети и така започна всичко. Първоначалната цел чрез "Сингъл Степ" бе да създадем телефонна линия за подкрепа, както и онлайн чат, които да предлагат психологическа подкрепа, кризисна интервенция и информация за ЛГБТ-и (лесбийки, гей, бисексуални и трансджендър хора) младежи и техните близки. Тези услуги са предоставяни от висококвалифицирани професионалисти.

Фондацията работи и по създаването на сигурни и конфиденциални групи за взаимопомощ. „Сингъл Степ“ предоставя ресурси за подкрепа и на семействата и приятелите на ЛГБТИ младежи, за да могат те да разбират и приемат своите ЛГБТИ близки. „Сингъл Степ“ работи и по изграждането на общностен център, в който да се провеждат консултации на място, както и социални събития.

Вече сме постигнали доста, но имаме още много планове. Стараем се да работим в партньорство с различни други организации - можем да се похвалим със съвместната си работа със zaednovchas.bg и Фулбрайт. Тепърва започваме да се сработваме и с Института за прогресивно образование, на което също възлагаме големи надежди. Иска ни се дейността ни да се разрасне и в по-малките градове, защото там има наистина сериозна работа.

V.S.: Защо идват, според теб, тези тегави рамки в разграничаването на сексуалната ориентация?
Н.Г:
Смятам, че големият ни проблем идва оттам, че не говорим за „различните“. У хората се поражда страх от непознатото, който ги кара да са негативни - това е защитна реакция. Неинформираността води до това неразбирателство и разделение, което наблюдаваме. Затова целта ни е на първо място да информираме – много се разстройвам, когато необразовани хора обиждат по крайно циничен и злобен начин. Подобни грубости са против всичките ми принципи и това, за което работя.

V.S.: Как се развива инициативата Гореща линия?
Н.Г:
Има деца, които няма с кого да разговарят, а за подрастващите е много важно това. Отговорите за света се раждат в разговорите и по този начин децата разбират много неща и за себе си. За да помогнем именно на тях, които няма с кого да споделят, създадохме тази гореща линия, където всяко дете да получи необходимата помощ. Идеята ни е да има психолог супервайзер, на разположение на всеки, нуждаещ се от разговор и съвет.

V.S.: Германия позволи еднополовите бракове, в България как ще е?
Н.К:
Германците направиха огромен социален скок, превъзмогвайки вкоренената си консервативност. От една страна ние, държава от ЕС, не трябва да позволяваме да съществува каквато и да било дискриминация в обществото. Както показва проучването за нагласата на населението към еднополовите бракове, едва 17% подкрепят идеята с тезата, че средата все още е напълно неподготвена за такъв голям скок.

V.S.: Разкажи ни още за себе си, какво друго те занимава?
Н.Г:
Освен Сингъл Степ, помагам в организацията на прекрасен музикален фестивал, който се прави в едно селце в Стара Планина. Става въпрос за блус-рок фестивал, който се организира вече девет години.

V.S.: Хобито, което те зарежда/отпуска?
Н.Г:
За мен е много важно да отделям време за детето си, да си играем, просто да съм покрай него. Почивните дни са семейни дни – прекарваме ги заедно, ходим по фестивали, концерти почивки. Почивам, когато чета книги и гледам филми, моята почивка е активна.

V.S.: Филми?
Н.Г:
Обожавам тези, вдъхновени от истински истории. Съответно и такива книги. Дейв Егърс е един от любимите ми автори. Опитвам се да чета истински истории, документални неща. В момента гледам сериал за една монахиня, убита през 68-ма година, а убийството така и не е разкрито. Впоследствие обществото само се опитва да разреши мистерията и започват да излизат едни покъртителни истории. Този сериал е последният, който съм гледала и разбрах колко е важно да разказваме собствените си истории. Най-голямата отговорност на тази организация е да осигури дългосрочна защита и затова градим стабилна стратегия, която да се докаже като устойчива във времето. Работим и с децата, и с родителите, което е от огромна важност. Много често в живота просто имаме нужда па поговорим с някого, но този обикновен разговор да ни даде сила и опора да продължим напред.

V.S.: Какво е отношението ти към културата, модата, стила?
Н.Г:
Вярвам, че външният вид отразява вътрешното състояние, стилът отразява вътрешността. Важен е, защото създава настроение и самочувствие. Наскоро си дадох сметка, докато си гледах стари снимки, и забелязах, че в моментите, когато съм била в тежко емоционално състояние, цветните и шарени дрехи са ми предоставяли необходимото щастие. Затова оставям Йоан сам да си подбира цветовете, принципно се облича в сивата гама и това е важно, дрехите са начин на изразяване.

V.S.: Мястото?
Н.Г:
Като изключим Индия, защото това е едно от най-магическите места, в София обичам Борисовата градина. С моите приятели си имаме и любими места за коктейли и сладки приказки.


Преди в Профил/Анфас представихме >>> Чудото - КИЙРА ЧАПЛИН!

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 16 часа

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.