Следва

Качествено френско кино на Киномания 2017!

Галерия Credo Bonum представя „Пощенски картички към баща ми“

Фотографска изложба и социална инсталация на Вера Гоцева – Lomovera
 

Events преди 6 години

Куратор фотография: Павел Червенков
Откриване: 9 ноември, 18:30 ч.
9 ноември – 3 декември 2017

На 9 ноември, четвъртък от 18:30 ч. галерия Credo Bonum ще представи „Пощенски картички към баща ми” на известната фотографка Вера Гоцева – Lomovera. Това е проект обединяващ фотографска изложба и социална инсталация, чрез които тя изследва загубата и скръбта, като опитва да провокира зрителят да остане за малко насаме с вътрешната празнота след смъртта. Изложбата е отворена за посещение до 9 октомври 2017г.

„Пощенски картички към баща ми“ е личен проект за смъртта. За загубата, която не може да бъде върната. За празнотата, която мъртвите оставят след себе си. За фигурата на бащата, толкова спорна и безспорна. „Пощенски картички към баща ми“ е лента на едно няколкогодишно пътуване. Нарязани и разпилени кадри, събрани от пилигримстването в темата за скръбта. Пътуване отвътре навън и отвън навътре. Проект за тъпата болка, спомените и рязкото събуждане от илюзията за вечността на нещата. Животът е болезнено кратък, хората преходни, а представите за тях нереални. Смъртта, дори и очаквана, винаги ни опустошава. Когато дойде, за да отнеме родител, оставя нас живите с всички неизречени думи, ненаписани писма, непоказани гледки, несподелени мисли.

„Пощенски картички към баща ми“ е проект, в който опитвам да достигна до него, моят баща, там в другостта на отвъдното. Опит да се примиря с гнева, да се срещна със загубата и да загладя ръбовете на празнотата. Изложба от снимки към него. Последен шанс за думи при едно сбогуване за което не бях готова. Докато работих над година по този проект, разбрах че в тази празнота не съм сама. Разговорите с този или онзи приятел ме доведоха до пристанището на една обща болка, където всички акостираме, когато загубим родител. Затова и реших проектът да не остане само в личната ми скръб, а и да даде шанс на хората за това своеобразно сбогуване. „Пощенски картички към баща ми“ събира в едно фотографска изложба плюс пространство което кани всеки, да изпрати своето послание към баща си, било то с текст, снимка, рисунка, предмет или друго. Пространство, отворено за скръбта, приемащо тъгата и изразяването на съкровената болка на всеки от вас. „Пощенски картички към баща ми“ е проект за края, за изпращането и за пускането на спомена. За сбогуването с бащите.” Пише за изложбата Вера Гоцева.

Вера Гоцева, добре позната под името Lomovera има дълъг опит с лентови камери. Хваща първият си фотоапарат на три годишна възраст – малко Certo, подарено й от баща й. Страстта й по фотографията остава скрита за публика дълго време, докато през 2006-а не започва да снима предимно с т. нар. камери-играчки и да публикува снимки онлайн. Блогът й бързо попада в топ 10 на световните интернет места с ломографски снимки. Вера постепенно започва да експериментира и с полароидни камери и дигитални фотоапарати. Днес тя е признато име и зад гърба си има вече седем изложби, едната от които е в рамките на Barcelona design week през 2014-а. Отделни снимки на Вера са публикувани в Huffington Post, Der Spiegel, Granta, Дневник, Капитал и много други издания. В последната година и половина Вера Гоцева се превърна в лицето на смартфон фотографията, организирайки първите по рода си курсове по мобилна фотография на път – фото-уикенди, в които заедно с курсистите си обикаля непознати места в България. Отделно от тях тя работи много в посока фото-терапия, фотографски обучения в корпоративна среда и използването на фотографията като средство за изследване на социални проблеми и развиване на креативното мислене на всеки човек.

Изложбата се осъществява с подкрепата на MINI България
 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 2 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?