Следва

Алек Болдуин става баща за пети път

Театър - Любов моя!

"Защото животът е сцена и всички сме актьори..."

Celebrities преди 6 години

Според Гогол театърът е трибуна на доброто; трибуна, обединяваща цяла зала от различни хора, караща ги да се смеят със същия смях, да се разтърсят от същия потрес, да плачат със същите горчиви сълзи. Всеки прекрачил прага на театралната зала вече е част от нещо много по-голямо от просто културно преживяване.

Нощта на театрите е живият образ на това изказване - най-различни хора цяла вечер се скитат от театрален салон в театрален салон, опиянени от магията на театъра, изпълнени със странни емоции, от силни чувства, току-що появили се спомени и желание за още от вълшебството на театъра.

Емоцията е трудна за възпроизвеждане, откриваме части от почувстваното в думите на някои от най-великите имена в театралното изкуство и ги събираме в тези 24 цитата. Кръщаваме ги мисли за театъра - с обич, ирония, разбиране, горчивина и възторг.

"И често шутовското слово от мъдра реч по-ценно е."
Никола Боало "Станси към Молиер"

"Театърът е най-достойният способ, чрез който може да се възпроизвежда, изтълкува и проведе в народната сфера една патриотична мисъл и да се събуди въодушевлението и пламенът на решителността и самопожертването."
Иван Вазов

"Дълга връзка с жена е възможна, само ако с нея можете заедно да се смеете в театъра. Ако можете заедно да мълчите. Ако можете заедно да тъгувате. Иначе всичко отива по дяволите."
Курт Тухолски

"Целта на театъра не е забавлението. Забавата не е култура. Най-често театърът действа не хигиенически, като разваля спокойните нрави и добрия сън на хората - разваля ги в отколешна Елада, в недавнашна Франция, в сегашно Немско и в Русия. Театърът е висш културен институт, най-висшият за живота на художественото слово на един народ. Държави, които знаят какво правят, знаят и защо поддържат театъра."
Пенчо Славейков

"Малък социален експеримент има даже тогава, когато се открива нов магазин или се купува билет за театър."
Карл Попър

"Може да снимаш хиляди филми, от най-популярните, но истински актьор ще станеш само в театъра. Само на сцената разбираш колко наистина струваш."
Микеле Плачидо

"Моят баща беше театрален режисьор и актьор и обичаше да повтаря с драматичен уклон фразата: "Няма незначителни роли и малки актьори!"
Вин Дизел

"Театър. Разбира се, театър. Това е фундамента, това е основата, това е всичко."
Леонид Якубович

"Съгласувайте движение със слово и слово с движение, като много внимавате да не прекрачвате отвъд границите на естественото. Защото всяко прекаляване е против същината на актьорската игра, чиято главна задача открай време е била и си остава и до днес - да държи, така да се каже, огледало пред природата: да показва на добродетелта нейния истински лик, на порока - неговия образ без украса, и на всяко време от историята - неговия верен отпечатък."
Уилям Шекспир, "Хамлет"

"Театърът - не отразяващо, а увеличително стъкло."
Владимир Маяковски

"Много бих искал да оцениш и да обикнеш комедията, а следователно и онези, които я представят, и онези, които я създават, защото всички те са оръдия, принасящи огромна полза на държавата - те непрестанно поднасят огледало, в което ярко се отразяват човешките деяния, и никой не може по-добре от комедията и комедиантите да ни покаже разликата между това, което сме по същността си, и онова, което би трябвало да бъдем."
Мигел де Сервантес, "Дон Кихот"

"Театърът започва от закачалките."
Константин Станиславски

"Целият свят е театър."
Уилям Шекспир

"Човешката глава е най-старата сцена. Там спектакли са се играли дълго преди да бъде открит първият театър."
Герхарт Хауптман

"Театърът е така безкрайно възхитителен поради това, че толкова много зависи от случая. Така театърът е много сходен с живота."
Артър Милър

„Тази игра става с взаимна любов и вяра. Колкото повече любов и вяра, толкова повече творческа лудост и радост от процеса. А за това са нужни артисти, емоционално възбудими и заразителни. Актьорството не е за темерути и дебелокожи." Крикор Азарян

"Мога да живея, без да правя филми, но не и без да правя театър."
Ингмар Бергман

"Обичайте театъра в себе си, а не себе си в театъра."
Константин Станиславски

"Повярвайте ми, театралното изкуство е най-прекрасното, най-рядкото и най-трудното от всички изкуства."
Франсоа Волтер

"Не познавам друга професия и друго изкуство, което да изисква повече изискани форми и по-чисти нрави от театъра."
Дени Дидро

"Величието на театъра се състои в това, че на финала покойниците стават, за да се поклонят."
Жан Кокто

"Театърът е висша инстанция за решаване на жизнените въпроси."
Александър Херцен

"Страданията трябва да се изразяват така, както се изразяват в живота, т.е. не с крака и с ръце, а с тон и поглед, не с жестикулации, а с грация. Фините душевни движения, присъщи на интелигентните хора, също трябва да намерят своя фин външен израз. Може би ще възразите: такива са условията на сцената. Никакви условия не допускат лъжата."
А. П. Чехов

"Истинският театър ни показва живота със средствата на изкуството, а не изкуство във формата на живот."
Оскар Уайлд

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 1 ден

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 1 ден

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.