Следва

Количественото натрупване = качествено изменение? Изложба на д-р Гатев в Гьоте-институт

Symbiartic: изкуство чрез наука

Произведения на световноизвестни творци ще бъдат представени на изложбата Symbiartic

Events преди 6 години

Еднакви ли сме всички под кожата си? Какъв е ландшафтът на микроскопичния свят вътре в нас? Красиво ли е това, което може да се види само с окото на науката? Symbiartic е една необичайна изложба, която създава точка на пресичане между научни феномени и артистичната им интерпретация. Нарича се SciArt – изкуство, вдъхновено от фундаменталната наука, което пресъздава вечната жажда на човека да вникне в природата на собственото си съществуване.

Изложбата Symbiartic: изкуство чрез наука съпътства второто издание на International Biomedical Congress Sofia. Тя ще се състои от 17 до 19 ноември в София Тех Парк и ще представи оригинални творби от всички сфери на визуалните изкуства, вдъхновени от любовта към науката. Сред участниците са Киндра Крик, внучка на известния британски учен и откривател на структурата на ДНК – Франсис Крик, българският артист Валерия Н-Георг, скулпторът Ангел Петков, Райна Тасева, докторът на неврологичните науки Грег Дън, Джулия Бънтейн – художник, вдъхновен от невронауката, директор на SciArt Center и главен редактор на SciArt Magazine, артистът- патоанатом Елен Ханауер и др.

Сред основните цели на изложбата е разработването на мултидисциплинарна платформа, която да осъществи диалог между изкуството и науката. Идеята е да се популяризират значими успехи в българската наука, да се привлече вниманието на широката общественост към необходимостта от финансиране на фундаментални научни изследвания, както и да се стимулира провеждането на повече научно-артистични проекти.

Грег Дън ще се включи в изложбата със серията “Невронни заплитания в Червено и Виолетово” – своевременно въведение на невронауката в света на азиатското изкуство. Българският скулптор Ангел Петков ще представи футуристични творби, които използват техническата мисъл като основен извор на вдъхновение за движение в триизмерното пространство. Николай Божилов е носител на престижната награда „Златна игла“ за мода в България. Два пъти е избиран за „Млад дизайнер на годината“. Той ще се участва в събитието с капсулната колекция “INSECTIC”, която изследва формите, текстурите и цветовете при едни от най-дребните представители на животинския свят и ги редуцира в дрехи за съвременния дамски гардероб.

Доц. Георги Милошев и доц. Милена Георгиева са утвърдени български учени, участници в множество национални и международни проекти с научна, социална и популяризаторска насоченост. Заедно със специалиста по биоестетика и философия на технологиите д-р Невена Иванова, те са основният двигател зад сдружението за биоизкуство, гражданска наука и отворен биокод “Symbiomatter: лаборатория за експериментални изкуства”, което е първото по рода си в България.

Снимки на произвденията на творците може да разгледате ТУК.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.