Количественото натрупване = качествено изменение? Изложба на д-р Гатев в Гьоте-институт

Количественото натрупване = качествено изменение? Изложба на д-р Гатев в Гьоте-институт

Художникът д-р Гатев представя в Гьоте-институт най-новия си проект „В очакване на единицата“. Това е и първата му изложба от 2015 г. насам

 

В ОЧАКВАНЕ НА ЕДИНИЦАТА
Изложба на д-р Гатев
Куратор: Йово Панчев

16 ноември - 15 декември
Откриване: сряда, 15 ноември, 18:30
Работно време: пон.-пт., 10:00-19:00
Гьоте-институт България, ул. Будапеща 1, София


Д-р Галентин Гатев е едно особено присъствие в българското съвременно изкуство. През 80-те години той е един от малкото (а може би и първият) колекционер на т.нар. неконвенционално изкуство. Скоро обаче страстта му към изкуството се развива и придобива друга форма. Той реализира кураторски и артистични акции, останали емблематични в историята на българското съвременно изкуство. През 1994 г. курира изложбата „Дерматология? Изкуство“, която се провежда не къде да е, а в Департамента по дерматология на Медицинска академия. В изложбата участват едни от ключовите фигури на сцената за съвременно изкуство и до днес: Недко Солаков, Божидар Бояджиев, Любен Костов и други.

Друга легендарна негова акция е „В защита на твърдия материал“, в която успява да убеди „Металообработване и зъбопроизводство” АД в Ботевград да го назначи за ръководител на производството за един ден. За целта се сключва договор, според който двете страни се съгласяват да си сътрудничат за „повишаване и развиване на художествена, културна и естетическа потребност и критерии за работещите в “Металообработване и зъбопроизводство” АД“ и така за един ден всички детайли не се произвеждат от метал и сплави, а от дърво.
Следват редица международни участия на д-р Гатев, сред които на Manifesta 2 (Люксембург), SITE Santa Fe (САЩ), Documenta Detroit, (САЩ), изложби в IFA-Berlin и Künstlerwerkstatt, Мюнхен, Германия.

Със своя нетипичен поглед и провокативен подход д-р Гатев е един от най-интересните и провокативни български съвременни художници в момента. За новия си проект той избира галерията на Гьоте-институт, в която ще представи инсталация, която отново поставя типичния за работата му въпрос: Води ли количественото натрупване до качествено изменение? По проекта д-р Гатев отново работи с куратора Йово Панчев.

Изложбата ще се открие в сряда, 15 ноември, от 18:30 в присъствието на художника и ще може да бъде видяна до 15 декември всеки делничен ден от 10:00 до 19:00 ч.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.