Следва

Лили Алън за Chanel

Еволюция на вечността - Високите талии

Високата талия изглежда страхотно на повечето жени, защото дава илюзията за издължаване на краката. Тъй като...

Fashion преди 14 години

Високата талия изглежда страхотно на повечето жени, защото дава илюзията за издължаване на краката. Тъй като джинсите с висока талия пристягат най-тясната част от торса, те оформят хубава извивка на тялото. Това превръща този деним в идеален за жените с естествени извивки на талията или за онези с по-момчешка фигура, които искат да постигнат формата на пясъчен часовник.

Около коженото яке гравитират аксесоарите: чанти, боти, колани и гривни, обилно обсипани с капси. Панталоните са тип цигара, а полите - прави, до коляното.

И ни връщат към духа на 80-те с реабилитацията на високата талия. Която пък на свой ред изтласка на преден план широките колани и вталените силуети.

Лансираните от стилистите в момента вталени тайори, най-вече в червено и сиво, много биха допаднали на героинята на Мелани Грифит от "Работещо момиче".

Тук е моментът да отбележим, че връщането на високата талия може да предизвика известна психотравма - след толкова години на голи пъпове дори и през зимата, няма да е лесно да се върнем към поли до бюста... Но модата изисква жертви.



MTV, буйни коси, обувки на високи платформи, силен грим, цигара в устата, кожено яке, леопардов принт и джинси със силно подчертана висока талия. Това са отличителните модни знаци на 80-те години, като голяма част от изброените оказват влияние върху лайстайла ни днес и присъстват в ежедневието ни.

Най-интересна е историята на панталоните с висока талия или по-точно на онези дрехи, които подчертават талията ни и оформят извивките на тялото.

Идеята за високата талия се заражда много отдавна в Европа като още древните гърци и римляни са носили тогите си с висока талия или т.н. римска талия, т.е точно под бюста.

Разбира се, много по-късно през годините талията се развива, като всяка десетилетие от 19-ти и 20-ти век добавя по нещо за оформянето й като тенденция.

Високата талия винаги е присъствала в дамското облекло като най-голямо внимание й се обръща при туидените поли на Коко Шанел. Преди това високата талия при полите е присъствала отново в дамското облекло, но имайки предвид тежките рокли, които са носели жените през 19-ти век, никой не е обръщал внимание къде е позиционирана талията. Защото е скривана от силно пристегнатите корсети.


Oscar De La Renta, Chanel

Коко Шанел създава костюма от две части и чак тогава хората започват да обръщат внимание на талията. Тя е висока, а полите по тялото още повече подчертават това. Малко по-късно Кристиан Диор отново акцентира върху талията.



Полите от стила New Look са вдигнати високо до средата на кръста, което пак е предпоставка за присъствието на високата талия по-късно.

През 50-те години, с началото на поп културата и влиянието й върху модата, както и на появяването на джинсите и факта, че те са се превърнали в любимата дреха на милиони младежи по света, високата талия отново се появява на модния небосклон като акцентът не пада върху самата талия и силуета. При полите високата талия също присъства, като тя е част от бизнес облеклото и се е приемала за нещо елегантно и много стилно.

През 80-те години на 20-ти век високата талия достига своя апогей, когато всяко момиче на възраст между 15 и 40 години носи джинси с висока талия. Тук влияние оказва рок вълната и новите музикални идоли, превърнали се в модни икони.

Кройката на панталона се променя като талията става само с няколко сантиметра по-висока, но за сметка на това се отнема доста от широчината му, което поставя акцента върху талията.



Днес високата талия отново присъства в гардероба на повечето жени, като най-често те я асоциират с официалната черна пола, подходяща за бизнес срещи. И все пак, дизайнерите се опитват да наложат този ретро силует в колекциите си през последните няколко сезона с все по-голям успех.

Не забравяйте, че високата талия е по-добре да се носи от жени с наистина плосък корем и хубава фигура. Все пак не е приятна гледка всичките ти излишни сантиметри да изкачат. Иначе я носи с високи токове.

Високата талия те прави да изглеждаш оптически по-висока и с по-дълъг крак, а и обувките с висок ток имат същия ефект, така че ако имаш намерение да флиртуваш или искаш крака като на Наоми Кембъл, високата талия е идеалното средство за постигане на целта.

 

More Fashion