Истерия по „Възвишение“!

Истерия по „Възвишение“!

Филмът отчете най-силния старт на българско заглавие за последните 7 години

Билетите за „Възвишение“ свършват за минути в големите кина в столицата

„Възвишение“ отчете най-силния старт на български филм в последните 7 години и е най-гледаният филм за изминалия уикенд в България. Това показват официалните данни на ИА „Национален филмов център“, които нареждат филма по романа на Милен Русков на първо място в боксофис класацията за периода 10-12 ноември и го определят като втория най-силен дебют в най-новата история на българското кино (официалната статистика се води от 1989 година).

От петък до неделя близо 30 000 зрители са предпочели да гледат дългоочакваното филмово заглавие, разказващо за събитията преди и след Арабаконашкия обир през погледа на двама полуреволюционери, полуразбойници – Гичо и Асенчо.

„Най-добрият филм за последните 27 години“, „филм, който трябва да се гледа от всеки българин“, „филм без компромиси и на световно ниво“ са само част от мненията, които заливат социалните мрежи в последните 72 часа. Рекордно висок е и процентът на одобрение към „Възвишение“ – над 90% от запитаните споделят, че харесват филма и биха го препоръчали на познат.
“За мен и моя екип това е изключително приятна новина и признание за труда ни в последните 3 години и половина. Другата добра новина според мен е, че в салоните видяхме много млади хора, което ни провокира да предложим специална отстъпка за ученици, от която могат да се възползват групи от 15 младежи и/или цели класове от училищата в цяла България. Кампанията получи и подкрепата на Министерството на образованието, а повече информация ученици и учители могат да намерят на www.vuzvishenie.bg“ - сподели Иван Дойков, продуцент на „Възвишение“.

Възвишение е по кината в цяла България.

За филма:
Игралният филм „Възвишение“ е режисиран от Виктор Божинов, снимал най–знаковите епизоди на хитовата поредица „Под прикритие“ и редица други телевизионни проекти. Операторската работа е поверена на талантливия Антон Бакарски, а музиката към филма е дело на композитора Петър Дундаков. Продуцент е Иван Дойков, в чието портфолио също влиза сериалът „Под прикритие“, както и най–гледаният български игрален филм „Мисия Лондон“.
Копродуценти на филма са Оксана Шаламанова (“ОЛ СТАРС ИН”), БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ, Нина Алтъпармакова (“БУЛФИЛМ”), филмово студио “Ню Бояна”/”Nu Boyana” и Дрийм Фактори.

Коментари: 3

P
popfolkdevotee (2017/11/15 / 13:48)
преди около година сам М. Р се противопостави на начина, по който се оценявали худ. творби по конкурсите в България. Всички наши писатели са страшно зависими от тези конкурси, защото хонорарът за една книга не надвишава 2-3000лв, Конкурсите раздават и те награди близки до тази сума. За съжаление обаче М.Р не успя да види същността на проблема у нас и да го изрече..И ако трябва да бъде първият, който да скъса с тази практика. За какво става дума. У нас подкрепите за ЛИТЕРАТУРАТА идват по линия на министерство на образованието, и най-вече поради това, че литературата се преподава в ушилищата. КОЕТО ЗНАЧИ КАКВО..ЛИТЕРАТУРАТА И ИСТОРИЯТА (донякъде с часовете по философия) са свързани с една от най-реакционните практики -патриотическото възпитание на учащите..Нравственото възпитание на подрастващите. Като под нравственост се разбира същото, каквото се е разбирало през 19 век. Литературата няма нищо общо с това . Заради това и у анс като литература се преподават може би най-скучните и примитвини от гледна точка на история на идеите творби. Когато ние бяхме ученици имахме мъничък шанс да се избавим от това, покрай съветската литература, кяото се изучаваше в часовете по руски, така, ние се докосвахме до гениални и авангардни световни творби и до важи идеии, изучавайки Чехов, Есенин, Маяковски, Лев и Алексей Толстой. Цялата атзи програма е нормализраща, а лиетарурата и фиолософията са нещо коренно различно..те 'равращшават" ума..изправят те пред метафизичестки бездни, правят човек да вдига поглед към небето, бъдещето и т.н а не да се вкочаняса в музея на миналото.. Нашата страна е много бедна, заради това, за да не става така, че да изчезнат писателите напълно и носителите художествено ан езика, за това се грижат Министверство на образование, или министерството на културата, тоест властта решава, кое е литература. в САЩ образованието по литература е точно такова, "развращаващо ума", от кеото ние тук се боим. Спомнете си как в епизод на Сопрано цялата фамилия говори дали Били Бъд е хомосекуален текст и дали капитан клагарт не е съблазнен от чара на Бъд Били..Кармела Сопрано отрече това, заявявайки,че това е роман писан през 19 век, и че образованието е пълно вече със разврат.. А Медоу, дъщерята на Тони Сопрано я попита (в друга подобна на атзи ситуация) " А ти, какво мислеше, че е образованието.. https://www.youtube.com/watch?v=FyRPmMi1Mio
P
popfolkdevotee (2017/11/15 / 04:47)
Много ми е неприятно, че си припомних, аккво споделих с автора на романа две мин след като свърши представянето му, през 2012 ...В никакъв случай да не го дава на този екип, на българските мафиоти, а да търси агент да предложи текста в холивуд, като намери добър преводач за тези места в езика, които са непреводими.. и да се направи филма на английски.. В Холивуд щяха да избачкат прекрасен филм по книгата. Уви! Не става..реалностите са други.. Халваджян, Мъко, и Куката
P
popfolkdevotee (2017/11/15 / 04:39)
разгледах, какво пише по сайтовете за Възвишение.. и никъде не попаднах на сериозен анализ, или пък дори някой освен самите автори да казва, колко е хубав филма.. Това е архе потискащо - единственото положително да е казано в платената реклама. Почти всичко, което прочетох е, че е обичайната форма за бг продукциите в тази област, които не могат да се добрет до кино форма. Доколкото разбирам българското пак е сведено до природа..и имаме най-баналната людмилаживковизация Природо-исторически комплекст..Не е случайно, че властта е така ухажвана от този филм. и властта също така ухажва възможността този филм да бъде ползван за неин пи ар. Забъркаш ли властта в една художествена творба единственото, кеото се получава е натиск. Натиск, покрай вярването,че едн авторитет, една инстанция вярва,че харесва нещото, кеото й е предложено.. Ние не можем да гледаме този филм отвъд този натиск, заради това и намаме никакво намерение да го гледаме вътре в тази обскурантистка еуфория И какво излезе сега..взеха еедин свеж литературен материал и го превърнаха в обичайната 'далавера'..баси българските селяндури!

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.