Следва

Oще изкуство от СБХ!

От посолствата с любов!

НАЦИОНАЛНАТА ГАЛЕРИЯ представя ДЪРЖАВИТЕ ОТ ВИШЕГРАДСКАТА ГРУПА

Events преди 6 години

Прибирайки се към вкъщи понеделник вечер с бавна крачка по софийските улици, се озоваваме на площад Славейков. Напълно безцелно и с разсеяно съзнание си говорим за нещата от живота. Надничайки през рамо към сергиите, пак така, безцелно и непринудено, си купуваме не една, не едва, не три, а цели четири книги за изкуството. Без да искаме! Уж... Само ще вметнем, за да ви дразним :), че и Eдвард Mунк е сред тях.

И понеже денят се познава от сутринта, а седмицата - от понеделник, тази очевидно ни е тръгнала на изкуство. На хоризонта се задава нова изложба в дъждовния четвъртък, 16 ноември, когато в 18, в Двореца, пл. „Княз Александър І“, се открива ТАЗИ изложба:

Творби, предоставени от посолствата и културните институти на Унгария, Република Полша, Чешката република и Словашката република, сред тях живопис и графика на унгарски и чешки художници от ХХ и ХХІ век, сред които Емеше Кудас, Йеньо Барцаи, Чаба Рекаши, Карой Рейх, Вилмош Над, Иржи Кованда, Иржи Слива, Алеш Ламър, Франтишек Ироудек, Вацлав Войтех Новак, както и селекция от плакати на млади полски автори, ученици на известния професор Лех Майевски. Чрез репродукции на гравюри от ХVІІІ-ХХ век, обединени под мотото „Образът на града“, Галерията на Братислава предоставя възможност на българската публика да се запознае с развитието на града.

Ние ще сме там, очакваме и вас, за да си поглеаме и попием изкуство, и още нещо...

 

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.