Следва

Миранда Кер е бременна!

Гора в Природен парк „Витоша“ беше осиновена в рамките на екологична инициатива

Това е втората гора, за която кампанията „Моят зелен град“ ще полага грижи

All About Life преди 6 години

Ежегодната екологична инициатива „Моят зелен град“ осинови своята втора гора по случай десетата си годишнина. Гората се намира в ПП „Витоша“ край туристическата алея над Киноцентър Бояна и е разположена на площ от 4 декара. Тя се състои от 1550 дръвчета, от които 1050 смърч и 500 явор и бреза, за които ще бъдат полагани специални грижи, докато пораснат. Осиновяването на гората е реализирано със съдействие на партньорите на инициативата „Югозападно държавно предприятие“ ДП.

С това осиновяване дърветата, за които ще бъдат полагани специални грижи като част от кампанията, стават 5250 – част от тях растат в трите гори, засадени от служители на Системата на Кока-Кола в България и доброволци от 2015 г. насам, а останалите са осиновени.

Общо 18 населени места в страната отбелязаха юбилея на „Моят зелен град“. Освен увеличаването на растителните и дървесни видове, което тази година се случи в Банкя, Велико Търново, с. Клисура (област София), Костинброд, Плевен, Пловдив, Самоков, Стара Загора и Търговище, през месеците септември и октомври бяха извършени дейности по почистване и реновиране в местност Бакаджика (област Ямбол), Бели Извор (област Враца), Бургас, Варна, Габрово, Добрич, Русе, Силистра и Хасково.

Повече за инициативата “Моят зелен град”:

Инициативата „Моят зелен град” стартира през 2008 г. и нейната основна цел е опазването на природата в големия град. Кампанията се организира от Системата на Кока-Кола в България, съвместно с редица партньори, сред които и районната общинска администрация, ЕКОПАК България и „Югозападно държавно предприятие” ДП, благодарение на което беше реализирано осиновяването на първата гора на инициативата и Регионална дирекция по горите – София. В инициативата се включват доброволци от цялата страна, като през 2015 г. става факт първата гора в рамките на инициативата, а на 10 септември 2016 г. ПП „Витоша“ става дом на 350 дръвчета, засадени на 3 дка обезлесена, вследствие на щетите нанесени от корояд, площ. През 2016 г. е осиновена и първата гора на „Моят зелен град“ в ПП „Витоша“. В рамките на десетото юбилейно издание на кампанията са засадени общо 2300 дървета, 270 храста, осиновена е втората гора на „Моят зелен град“ и са почистени, озеленени и реновирани 18 населени места в страната.

През 2017 година еко-инициативата се осъществява с медийната подкрепа на Българска национална телевизия, сп. National Geographic, сп. Журнал за жената, www.rozali.com, www.actualno.com, www.iwоman.bg.

More All About Life