Следва

Новите АРТ лица: Мария-Елена Дерменджиева part 2

Новите АРТ лица: Мария-Елена Дерменджиева

Tрябва да са по три!

People of art преди 6 години

Мария-Елена Дерменджиева, родена преди 23 години в София, започва професионалния си път в сферата на визуалните изкуства едва на четиринайсет, завършвайки НГПИ „Св. Лука” със специалност „Художествена обработка на текстил”, а по-късно става възпитаник на НХА с диплома от „Текстил - изкуство и дизайн” в класа на доц. д-р Вержиния Маркарова.



Участва в над 20 изложби, фестивали и салони на изкуствата в България, Сърбия, Македония и Китай. Преди две години започва разработването на авторска техника в текстилното изкуство, която комбинира занаята на везбата и силния й афинитет към графичната рисунка. "При далечен зрителен контакт от обекта на изкуството, изображението дава внушение на графична рисунка с туш, но при приближаване зрителят открива неочаквана техника."

Изработката е изцяло ръчна и по авторски рисунки. Концепциите на творбите й разглеждат теми от философията, историята, митологията и древните символи. Последните разработки са насочени към школата на алхимиците и медиите. "Става дума за информационния поток на медийното поле, което трансформира разума, интелекта, поведението и емоциите на обществото, като уеднаквява отделния индивид, отчуждава го от средата му и го поставя в чувство на безнадеждност към собствената му съдба."

Мария-Елена представя тази си концепция в 24 художествени бродерии в изложбата „Алхимия на медиите” в Ellinor’s House, като откриването е утре, 21.11.2017 г. Това е изложба за личната свобода и апел за размисъл върху индивидуалната цел.

Очаквайте интервюто с нея утре точно преди изложбата й - "Събуждам се късно. До мен лежи Мъжът."...

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 6 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра