Следва

Димо Димов в зала "България" - клавирни сонати на Бетовен

КинеДок с над 150 безплатни кинопрожекции в цялата страна

КинеДок в България завършва първото си издание в България с над 150 безплатни кинопрожекции в цялата страна

Movies & TV преди 6 години

С над 150 реализирани за широка публика прожекции с вход свободен в цялата страна завършва през декември първото издание в България на международната платформа за безплатно разпространение на документално кино КинеДок, която стартира у нас през април тази година.

Само за 7 месеца, със своите 16 документални ленти, КинеДок България гостува в 8 града в страната - София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Хасково и Димитровград, както и село Вишовград. Акцент е представянето на филмите извън кината, на нетипични, алтернативни места като открити пространства, галерии, заведения и др.

Инициативата се проведе за първи път у нас тази година, а в Европа тя е очаквано събитие с трето издание в Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Норвегия. Целта на платформата е да приобщи и запознае максимално голям брой публика с най-доброто от европейското документално кино, което предизвиква дискусия.

Един от последните акценти в програмата ще бъде норвежкият документален филм „Негодно за консумация“ в 3 български града – София, Варна и Стара Загора на 22, 23 и 24 ноември 2017. Специално за прожекциите, по покана на организаторите от Активист 38, ще пристигне и режисьорът на филма Киърън Кол, който ще се срещне с публиката на отворени дискусии във всеки един от градовете.

„Негодно за консумация“ / 2017 г./ проследява епичното пътуване на група млади мъже, които прекосяват 3000 км с велосипеди от най-северната до най-южната точка на Норвегия, хранейки се единствено с храна, която е предвидено да бъде изхвърлена. Заглавието е с продължителност 52 минути и повишава вниманието към проблема с разхищаването в глобален план на годна за консумация храна.

КинеДок стартира през 2015 г. по инициатива на Института за документално кино в Чехия. В първото издание се включват 5 страни, които организират стотици прожекции със свободен достъп на разнообразни локации. Понякога те са съпроводени с дискусии, на които присъстват режисьори и подуценти на филмите. През 2016 в проекта се включват Полша и Норвегия, а зрителите в седемте държави - домакини са над 20 000 души.

От тази година България е 8-мата държава, която се присъединява към инициативата, като организатор е продуцентската и разпространителска компания „Активист 38“, създала нашумели и международно признати документални филми, а отскоро занимаваща се активно и с игрално кино.

Всички прожекции на програмата на КинеДок до края на 2017 година са с отворен вход и безплатни за публика.

Инициативата е подкрепена от програма МЕДИА на програма "Творческа Европа" на ЕС, „Национален филмов център“, Фонд „Култура“ на Община Варна, Програма „Варна - Европейска младежка столица 2017“ и Национален фонд „Култура“. Продукция е на Институт за документално кино в Чехия (Institute of Documentary Film).

Трейлър на „Негодно за консумация“:
Английски: https://www.youtube.com/watch?v=5eIMCPWqQ5M,
Български: https://www.youtube.com/watch?v=0xz_lWpLUiw 

Прожекциите със специален гост Киърън Кол :

На 22.11.2017 г. в София - от 19:00 ч. в Клуб MAZE (ул. „Христо Белчев“ 1) - 

На 23.11.2017 г. във Варна – от 19:00 ч. в Рубик Арт Център (бул. „Приморски“ 5) -  

На 24.11.2017 г. в Стара Загора – от 15:00 ч. в Център за обществена подкрепа (ул. „Христо Ботев“ 205)

Подробности за проекта, за филмите и за програмата по градове и места: на уеб и Facebook страницата.

More from View Sofia

More Movies & TV