Следва

100 години скалпел: История на пластичната хирургия

Естетична VS. Пластична хирургия: Има ли разлика?

Ако досега сте смятали, че естетичната и пластичната хирургия са едно и също, не сте единствени…

Beauty News преди 6 години

Значителен брой пластични хирурзи избират да съсредоточат своята практика върху естетичната (наричана още козметична) хирургия, поради което термините пластична и естетична хирургия са взаимозаменяеми. Това обаче не е технически коректно. Естетичната и пластичната хирургия са тясно свързани специалности, но не са едно и също нещо.

И двете сфери се занимават с подобряването на тялото, но философията на работата, изследванията и резултатите са различни.

Естетичната хирургия е фокусирана върху подобряването на външния вид.

Процедурите, техниките и принципите на този дял от хирургията са насочени изцяло към това: подобряването на симетрията и пропорцията са основните фактори.

Естетичната хирургия може да упражнява методите си върху различни области: глава, шия и тяло. Тъй като третираните зони функционират правилно, естетическата хирургия е избираема. Тя се практикува от лекари от различни медицински специалности, включително и пластични хирурзи.

Обхватът на процедурите в естетичната хирургия включва:

- подобряване вида на гърдите: увеличаване, повдигате, редукция

- контур на лицето: ринопластика, оформяне на бузите, скулите и брадичката

- подмладяващи процедури: лифтинг на лицето, клепачите, врата, веждите

- контуриране на тялото: липосукция, прибиране на корема (абдоминопластика), лечение на гинекомастия

- подмладяване на кожата: лазерно възстановяване, ботокс, филъри

Пластичната хирургия е фокусирана върху поправянето на дефекти и възстановяването на нормалните функции на тялото.

Пластичната хирургия е дефинирана като хирургична специалност, посветена на реконструкция на дефекти на лицето и тялото, поради травми по рождение, изгаряния и болести. Тя е предназначена за коригиране на нефункционалните области и има реконструктивен характер.
Докато много пластични хирурзи избират да завършат допълнително обучение, за да упражняват естетична хирургия, основата на тяхното хирургическо обучение си остава реконструктивна пластична хирургия. Всъщност, през 1999 г. Американското дружество на пластичните и реконструктивните хирурзи (American Society of Plastic and Reconstructive Surgeons) променя името си на Американско дружество на пластичните хирурзи (American Society of Plastic Surgeons), за да предаде посланието, че пластичните и реконструктивните хирурзи се занимават с едно и също.

Примери за процедури в пластичната хирургия:

- реконструкция на гърди
- малформации по рождение
- реконструкция на долните и горните крайници
- лекуване на белези

Обучението по естетична (козметична хирургия) е отделно от това на пластичната. Те имат различни практически цели, изградени около специфични процедури. Затова сертификатите на един естетичен и един пластичен хирург не са еднакви.

Естетическата хирургия изисква специални квалификации. Обикновено в пластичната хирургия има програми, които включват практика и в естетичната хирургия, но не и за всички нейни процедури. Затова в естетическата хирургия се изискват специализирани умения, които не се добиват изцяло в пластичните интервенции.

More Beauty News