100 години скалпел: История на пластичната хирургия

100 години скалпел: История на пластичната хирургия

Пластичната хирургия чукна стотака!

Проследяваме един цял век история на пластичната хирургия, защото тази седмица се "обладани" от "магията на скалпела", която поставя началото си не къде да е, а на самото бойно поле.

Според прочувания от последната седмица над 20 милиона процедури са извършени през изминалата година. Тази бройка включва около 50 хиляди интервенции с ботокс в Бразилия, 107 хиляди корекции на клепачи в Южна Корея и над 1,35 милиона операции за уголемяване на бюста в Америка. Изобщо няма да отваряме дума за хиалурона в устните в германките.  Статистиката, представена от Международната асоциация по естетична и пластична хирургия показва колко се е изменила концепцията за красота през поколенията и как в определени култури операциите са предпочитания метод срещу остаряване пред кремовете и козметични процедури.

Откъде тръгва всичко обаче и накъде отива... Началото на пластичната хирургия е поставено от д-р Харолд Гилис, който пръв започва успешно трансплантацията на кожа по време на Първата световна война. Идеята за подобен тип интервенция обаче съществува още от далечното минало, а терминът “пластична хирургия” се появява през далчената 1830-та.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.