Следва

Галерия ONE NIGHT STAND представя RAVE

Хавиер Гомá за първи път в България

Един от най-влиятелните европейски интелектуалци стъпва на родна почва.

Events преди 6 години

Изключително интересният и популярен съвременен философ Хавиер Гомá, ще гостува за първи път в България с лекция в София. Събитието ще е с дата 29.11.2017г. от 18.30ч. в Софийския университет "Св. Климент Охридски", зала 272 (Северно крило). А входът е безплатен за всички желаещи да чуят неговите възгледи.

Испанският философ ще ни въведе в неговата „всеобща философия“ чрез размисли върху различни аспекти на ежедневието. Философията, предложена от мислителя, е „всеобща“ в две направления: от една страна, се обръща към всички, а от друга, се опитва да наблюдава света в неговата цялост. Според Гомá, философията следва да бъде не само рационална, а и общопонятна.


Хавиер Гомá е включен в списъка за най-влиятелни ибероамерикански интелектуалци през 2012 и 2014 г. на списание Foreign Policy. Многократно награждаван автор; изнася лекции по света; сътрудничи за различни радиоканали, лидер на мнение в испански издания.

Хавиер Гомá е роден в Билбао през 1965 г. Започва да пише на 15 годишна възраст, доктор по философия, завършил класическа филология и право. Основните му философски трудове са събрани в две книги - „Всеобща философия“ и т.нар. „Тетралогия за образцовост“. Автор е на театралния монолог „Неутешим“ , публикуван в Ел Мундо (2016), който в момента се играе на сцената на Националния драматичен център в Мадрид (2017). Автор е също на книгите „Придобита наивност“ и „Образа на твоя живот“. Носител на Националната награда за литература на Испания за 2004 г. - раздел есета - за първата му издадена книга „Имитация и опит“.

„Философията не е гарант за щастие, но помага да придаде значимост и дълбочина на живота, да го направи по-достоен, за да бъде живян. Кара те обаче да изживяваш повече спънките му, да изпитваш съчувствие за несправедливостите, основната, от които е смъртта.“ - Хавиер Гомá.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.