Следва

Натали Портман в "ИЗТРЕБЛЕНИЕ"

„КРАЛЯТ ЕЛЕН” ИДВА В ТЕАТЪР АЗАРЯН

Трaгикомичната театрална приказка е с режисьор Анастасия Събева

Events преди 6 години

Приказният спектакъл „Кралят Елен” по текстове на Карло Гоци, ще можем да видим на 16 декември (четвъртък) от 19:00 часа на сцената на Театър Азарян в НДК. Автор на спектакъла е младата режисьорка Анастасия Събева, която събира осем, също съвсем млади актьори и представя постановката по свеж и оригинален начин, но и в традициите на театрите от миналите векове, когато се е разчитало най-вече на въображението на артистите и на душата, която те влагат в играта си.

В „Кралят Елен” решението на класическата приказка от XVII век е изцяло подчинено на гледната точка на една пътуваща трупа. Артистите отварят своите куфари, обособяват своята сцена и всичко започва като поредната среща на актьорите с публика. В хода на действието обаче, сюжетът увлича напълно артисти и зрители и не след дълго класическият текст ги потапя в приказна магическа история.

„Щеше ни се да създадем красива, вълнуваща, любовна приказка... за възрастни. Сметнахме, че улисани в бита, грижите и ежедневните трудности забравяме поезията и романтиката на живота. Затова създадохме представление, което да вълнува, забавлява и трогва зрителите... Една топла, емоционала история, която да ни заведе на пътешествие в магическия, измислен град Серендипо, да ни запознае с тревогите на неговия Крал и неговата неистова необходимост от любов. Необходимост, не измислена, а такава, като на всеки човек... Дали Кралят, превърнат в Елен, ще успее да извоюва своята загубена любов? Или само в измисления свят на актьорите, когато говорим за приказки и магии, любовта може наистина да ни се случи, Кралят да бъде щастлив, а предателят – наказан?...”, споделя Анастасия Събева.

В спектакъла участват: Августина-Калина Петкова, Борис Кашев, Боян Арсов, Веселин Петров, Елена Нацариду, Калина Георгиева, Ненчо Костов и Стелиан Радев. Изработката на маски и визуална среда са дело на Елена Нацариду, Августина-Калина Петкова и Ада Паунова. Пластика: Калина Георгиева. Използвани са цитати от произведения на Федерико Фелини, Емир Костурица и Том Стопард.

„Кралят Елен” се осъществява с подкрепата на Техем.

Снимки: Иво Чифлички и Иван-Александър Кютев

Билетите за „Кралят Елен” вече са в продажба на касите на НДК на цени от 12 лв. Може да запазите места онлайн на: http://maniakino.com/npc_ws_pg_home.php


ПОВЕЧЕ ЗА АНАСТАСИЯ СЪБЕВА:

Анастасия Събева завършва, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” випуск 2014 г. със специалност „Режисура за драматичен театър” в класа на проф. Здравко Митков.
Въпреки крехката си възраст зад гърба си има осем спектакъла и е поставяла пиеси на пет различни театрални сцени.

Награди и отличия:

- НАТФИЗ НАЙ-НАЙ-НАЙ за Режисура за драматичен театър, випуск 2014
- Специална награда за „Полет в изкуството” на Фондация „Стоян Камбарев” 2015 за спектаклите „Женска управия” и „Антихрист”
- Специална грамота за „Антихрист” по Емилян Станев – Друмеви театрални празници 2015

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 5 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 6 дни

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?