Следва

Два пъти по-празнично с VIVACOM

Бяла терапия с „Черна комедия”

Или - какво се случва, когато ТЪМНОТО е СВЕТЛО, а светлината се превърне в мрак

Events преди 6 години

Питали ли сте се на какво е способен човек, включително и вие, когато знае, че никой не го вижда?! Докъде води скриването на истината и колко дълго ще продължи да се развива нишката от кълбенцето на лъжата?! Кога нещо, взето назаем, се счита за откраднато?! Успяваме ли да разберем кога обичаме истински, кога сме влюбени в химера с човешки образ и кога сме пристрастени към вещите си?! И кога неусетно ставаме роби на суетата, заради желанието неимоверно да бъдем одобрени и харесани от някого?!...

В една студена, есенна вечер, след една „най-обикновена” авария на тока на артистичния таван на скулптора БРИНДСЛИ МИЛЪР, докато той е в компанията на бъдещата си годеница КАРЪЛ МЕЛКЕТ, започват да се случват странни, интересни, комични и - тежко им на „виновните” – каръшки ситуации. Което, логично води до неочаквани обрати, особено, когато уж забравената от скулптора „отпреди 3 години” руса изгора КЛИЯ му звънне на домашния телефон точно в този момент. „От нищото” в тъмното, с гръм и трясък, се появява закръглена комшийка – стара мома на средна възраст ГОСПОЖИЦА ФЪРНИВЪЛ, изпитваща панически страх от самотата.

През това време Бриндсли трескаво очаква своя префинен и богат гост ГЕОРГ БАМБЕРГЕР, който да съблюдае и евентуално да откупи на добра цена някое от неговите скулптури. И за да го впечатлят с подобаващ интериор, Бриндсли и Каръл са „взели назаем” от апартамента на съседа им ХАРОЛД ГОРИНДЖ… няколко мебели, докато той отсъства от града, но без да съгласуват това с него. Харолд, обаче, типично по английски, съвсем „неочаквано” се връща и също попада в мрачния център на случващото се. Но притесненията на младия скулптор ескалират още повече и заради неизбежната му среща с властния баща на Каръл ПОЛКОВНИК МЕЛКЕТ, който се държи мнително с всеки непознат.

Разбира се, щом има повреда – идва и техник. А той, ШУПАНЗИГ, макар и неугледен в работническите си одежди дефектоотстранител, се оказва сладкодумен и с разнородни знания миньон, което тотално обърква всичко и всички…

Този спектакъл на черния хумор на сцената на Театър Българска Армия довежда до болки в корема от смях за малки и големи дами и господа. „Черна комедия” е не просто черна комедия, заради специфичния хумор или липсата на осветление. Авторът Питър Шафър пипа нежно, тънко и бодливо по струните на всяка една човешка черта и ни ги представя, обличайки ги в най-земния им вид – съвсем ординарни и близки до всеки един от нас. С което деликатно ни смигва, че никой не е застрахован да попадне в така ситуация и етап от живота си.

За да се насладим съвсем адекватно и усетим и като наши тези английски „проблеми” от средата на 60-те год. на миналия век, за великолепната адаптация с днешна дата са се погрижили Иван Урумов – постановка, Красимир Вълканов – сценография, Мария Диманова – костюми, Дони - Добрин Векилов – музика, Камен Иванов – пластика. А в ролите на гореспоменатите герои ще да гледаме Веселин Анчев - привлекателния млад скулптор, Луизабел Николова - бъдещата му секси годеница, Георги Къркеланов - нейния подреден, властен баща-военен, Евелин Костова - бившата любовница с изпепеляваща красота, Владислав Виолинов - изтънчения съсед и посвоему ценител на изкуството, Анастасия Ингилизова (НЕВЕРОЯТНА!) - симпатичната стара мома, прикриваща страстта си към алкохола, Моню Монев с двойно превъплъщение - изключително сладкия с разнородните интереси и красноречието си „обикновен” електротехник и бохемски закъсняващия меценат-милионер.

Считаната за една от най-смешните комедии от втората половина на 20-и век, превърнала се в истински хит още с първата си премиера в Националния театър в Лондон през 1965 г., можете да гледате на Голяма сцена в ТБА на 07, 19, 28 декември, 09, 27 януари от 19.00 ч.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.