Следва

Само месец след отварянето си Clínica Liberty България помага на десетки хора да забравят за изпотяването веднъж завинаги!

Стартира кандидатстването за научните отличия „За жените в науката“ за 2018 г.!

Престижните стипендии от 5000 евро се присъждат всяка година от L'Oréal и ЮНЕСКО на три жени учени!

All About Life преди 6 години

Днес, 1 декември 2017 г., стартира осмото издание на Национална стипендиантска програма „За жените в науката“. За поредна година престижният научен конкурс търси трите най-талантливи български жени учени в сферата на естествените науки, които ще награди със стипендии от по 5000 евро. Наградите целят да отличат младите научни таланти на България и да стимулират развитието на науката у нас.

В стипендиантската програма за 2017 – 2018 г. могат да участват дами учени от цяла България. Необходимо е те да бъдат на възраст до 35 години, да са докторанти или вече да са защитили докторска степен, да се занимават с изследвания в сферата на естествените науки и да разработят авторски научен проект, който със стипендията да реализират в България.

Подробна информация за конкурса е достъпна на официалния сайт на програмата: www.zajenitevnaukata.bg. Кандидатите могат да изпратят своите заявления и документи за участие по електронен път на: [email protected], или по пощата до Националната комисия за ЮНЕСКО в България. Крайният срок за изпращане на кандидатурите е 31 март 2018 г.

За пореден път партньори на Националната стипендиантска програма „За жените в науката“ са Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L'Oréal България. Основен медиен партньор е сп. „Наука“. Кандидатурите ще се оценяват от експертно жури, състоящо се от водещи научни специалисти. Лауреатите на програмата ще бъдат обявени на официална церемония през 2018 г., на която ще получат и стипендиите си по 5000 евро, предназначени да подпомогнат тяхната изследователска работа в България.

Една от стипендиантките ще спечели и възможност да се бори за едно от 15-те международни отличия на L'Oréal и ЮНЕСКО по програмата International Rising Talents. 15-те победителки са селектирани измежду най-добрите стипендианти в националните и регионалните издания на „За жените в науката“ от съответната година. Талантливите носителки на международнoто отличие получават възможността научните им проекти да блеснат на международната научна сцена.

Националната програма „За жените в науката“

Националната програма за стипендии е част от световната програма на L'Oréal–ЮНЕСКО „За жените в науката“, създадена, за да разпознава и подкрепя жените, чиито постижения са допринесли за развитието на научното познание, както и за да осигури подкрепа на обещаващи млади жени учени с достойни проекти.

Националните стипендии „За жените в науката“ на L'Oréal–ЮНЕСКО се отпускат за проекти, които се реализират в една отделна страна. Те вече съществуват в повече от 50 страни, а в България се появяват за първи път през 2010 година в партньорство между L'Oréal България, Националната комисия за ЮНЕСКО – България и Софийски университет „Св. Климент Охридски“.


От ляво надясно: Д-р Наталия Берберова-Бухова - стипендиант по програмата за 2017 г., Бриджит Стрелър – генерален мениджър на L'Oréal България, д-р Кирилка Младенова стипендиант по програмата за 2017 г., д-р Изабела Генова - стипендиант по програмата за 2017 г.

Световната програма „За жените в науката“

Световната програма „За жените в науката“ е създадена през 1998 година, когато L'Oréal и ЮНЕСКО обединяват усилията си в подкрепа на жени учени в областта на природните науки и за популяризиране на научния им труд, като основават Наградите „За жените в науката“. Днес инициативата се е разраснала значително в международен план, включвайки още програмата International Rising Talents, както и национални и регионални стипендии. Програмата „За жените в науката“ се е превърнала в една глобална инициатива, която вече е подкрепила над 2700 жени от 115 държави.

More from View Sofia

More All About Life

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 10 часа

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 10 часа

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.