Следва

Къща-музей „Вера Недкова“

„Възвишение“ готви турне в Европа, САЩ и Канада

Филмът на Виктор Божинов мина границата от 100 000 зрители у нас

Movies & TV преди 6 години

В света на киното има една основна мерна единица, която определя съдбата на всеки филм в дългосрочен план. Без значение какво е мнението на филмовата критика, нагласата на медиите или пък дори рекламната му кампания. Дали един филм ще остави следа в историята - това определят зрителите и тяхната активност.

Вече трета седмица “Възвишение” води зрители към родните киносалони, при това доста активно. От премиерата му на 10 ноември до този момент филмът на режисьора Виктор Божинов е гледан от над 100 000 зрители по официални статистики. Тези резултати поставят „Възвишение“ на върха, като най-гледаното българско заглавие от 2010 година насам.
Изключителните резултати на филма, който продължава да трупа зрители в цялата страна, го поставиха в топ 15 на най-гледаните филми за последните 18 месеца, в компанията на „Междузвездни войни“, „Карибски пирати“ и „Бързи и яростни“. А големите американски продукции, които излязоха на екран през този месец, като „Ориент Експрес“ на Кенет Брана и „Лигата на Справедливостта“ сериозно изостават от родното „Възвишение“.

Всички тези постижения и настроението, с което е посрещан филмът, правят още по-силно желанието на режисьора Виктор Божинов и продуцента Иван Дойков да покажат „Възвишение“ на българите и по света. Вече е стартирала и активната подготовка за турне в Европа, САЩ и Канада, което се очаква да започне в края на януари.

„Възвишение“ е по кината в цяла България.

За филма:
Игралният филм „Възвишение“ е режисиран от Виктор Божинов, снимал най-знаковите епизоди на хитовата поредица „Под прикритие“ и редица други телевизионни проекти. Операторската работа е поверена на талантливия Антон Бакарски, а музиката към филма е дело на композитора Петър Дундаков. Продуцент е Иван Дойков, в чието портфолио също влиза сериалът „Под прикритие“, както и най–гледаният български игрален филм „Мисия Лондон“.

Копродуценти на филма са Оксана Шаламанова (“ОЛ СТАРС ИН”), БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ, Нина Алтъпармакова (“БУЛФИЛМ”), филмово студио “Ню Бояна”/”Nu Boyana” и Дрийм Фактори.

Проектът се реализира и с финансовото съдействие на ИА „Национален филмов център“, програма Евроимаж и е подкрепен от Столична община в лицето на кмета Йорданка Фандъкова и Комисията по култура и медии към 43-то Народно събрание.

Филмовият проект „Възвишение“ се базира на едноименния роман на Милен Русков, който се нарежда в челните места на класациите за най-търсени книги у нас от своето излизане през 2011 г. досега. Романът получава редица отличия, а през 2014 година печели наградата за литература на Европейския съюз (European Union Prize for Literature). Сценаристи на филма са Нели Димитрова, Виктор Божинов и Милен Русков, който е и автор на диалозите.
 

More Movies & TV