Следва

ТИМАТИ идва в България

Италия днес

Кинопанорама

 

Movies & TV преди 6 години

За трета поредна година Италианският културен институт организира Кинопанорамата „Италия днес“. Тя ще се състои от 14-ти до 17-ти декември в 5 български града: София - Дом на киното, Пловдив - Лъки Дом на киното, Варна - Фестивален и конгресен център, Русе - Доходно здание и Бургас - Експо център Флора.

Както по традиция, малко преди Коледа Институтът ще предложи на зрителите "дегустация" на италианско кино, което обрисува съвременното италианско общество в многобройните му аспекти. Избраните филми подчертават характерните черти на италианската кинематография без реторичен филтър, но с иронична драматичност в комедията и верен, понякога дори горчив, анализ на обществото.
Един изключителен гост ще открие кинопанорамата: Карен ди Порто - режисьор и актриса в главната роля в лентата "Мария и Рим". На 14 декември от 18.30ч. в Дома на киното именно нейният филм ще даде началото на филмовия маратон, който ще включва шест от най-новите италиански заглавия.

Пълната програма на кинопанорамата можете да откриете на сайта на Института: www.iicsofia.esteri.it

Билетите са на цена от 3лв. и могат да бъдат закупени на касите на кината.

МАРИЯ И РИМ
Драматична комедия, 93 мин.
Реж. Карен ди Порто
Участват: Карен ди Порто, Андреа Планаменте, Бруно Павончело, Миа Бенедета, Даниела Вирджилио
В хаотичния Рим с неговата хилядолетна история, Мария с цялото си сърце иска да стане актриса. За да се издържа работи като „съдържател на ключове“, обикаляйки със скутера си целия град, за да настанява туристи в скъпи частни домове. Актрисата Карен ди Порто прави първи стъпки в режисурата, но вече е аплодирана на Празника на киното в Рим 2017.

НЕЩО НОВО
Комедия, 93 мин.
Реж. Кристина Коменчини
Участват: Паола Кортелези, Микаела Рамацоти, Едуардо Валдарнини, Елеонора Данко
Съвършено различни, Лучия и Мария са приятелки от години. Едната завинаги е приключила с мъжете, а другата не може без тях. Най-после Лучия среща идеалния мъж: красив, нежен, страстен, но и малко незрял. Двете жени решават да си вземат почивка и да захвърлят навиците, лицемерието и фалшивите митове, за да направят равносметка на живота си.

УШИ
Комедия, 90 мин.
Реж. Алесандро Аронадио
Участват: Даниеле Паризи, Силвия д‘Амико, Памела Вилорези, Иван Франек, Роко Папалео
Една сутрин Марчело се събужда с досаден шум в ушите. Бележка на хладилника гласи: „Починал е приятелят ти Луиджи. ПП: Взимам колата.“ Но кой е Луиджи? Така започва един трагикомичен ден в откриването на лудостта по света. Носител на две награди: най-добър италиански филм на фестивала за младо кино „Арка“ и най-добър актьор за Даниеле Паризи на конкурса NuovoImaie Talent Award.

ВСИЧКО, КОЕТО ИСКАШ
Комедия, 106 мин.
Реж. Франческо Бруни
Участват: Джулиано Монталдо, Андреа Карпенцано, Артуро Бруни, Виторио Емануеле Пропизио, Донатела Финокиаро.
Алесандро – буен и неук младеж, приема с неохота да придружава Джорджо, ведрия и забавен 85-годишен поет с привидни симптоми на Алцхаймер. По време на ежедневните им разходки, техните различия и първоначалната им дистанция позволяват и на двамата да намерят равновесие. Алесандро открива в него баща, излизайки от емоционалната клопка, в която живее от дете. Награден е със „Сребърна лента 2017“ за най-добър сценарий.

ДЕЦА НА НОЩТА
Драма, 85 мин.
Реж. Андреа де Сика
Участват: Винченцо Креа, Фабрицио Ронджоне, Лудовико Сучо, Юлия Собо, Луиджи Биньоне
"Вие сте управляващата класа на бъдещето, не го забравяйте!", кънтят думите на директора в престижния швейцарски колеж за деца на богаташи, в който царят железни правила, ограничения и дисциплина. Тук послушният Джулио среща Едо, антиконформист и бунтар. „Сребърна лента 2017“ за режисьорски дебют на Андреа де Сика, син на композитора Мануел и внук на големия Виторио де Сика.

АКАБАДОРА – ПОСЛЕДНАТА МАЙКА
Историческа драма, 97 мин.
Реж. Енрико Пау
Участват: Донатела Финокиаро, Бари Уард, Каролина Крешентини, Сара Серайоко, Анита Кравос
Края на 30-те: Анета е наследила от майка си съдбата да прекратява страданията на неизлечимо болните, отвеждайки ги в отвъдния свят. Когато се налага да напусне родното си място в провинция на о. Сардиния, тя открива, че може да се откъсне от наложената й от архаичното общество роля, която всъщност никога не е желала. Филмът печели награди на Международния филмов фестивал в Кейп Таун 2017, на Фестивал на италианския филм 2017, на Международния фестивал в Шанхай и др.


София, 05.12.2017

Италиански културен институт
ул. Париж, 2Б - София 1000
тел. +359 2 817 04 84
www.iicsofia.esteri.it

More Movies & TV