Следва

Дизайн за вдъхновение: Обичай ме в Ню Йорк

Големите любовни истории: Айрис & Карл Апфел

70 години не стигат...

Celebrities преди 6 години

На 96-годишна възраст атрактивната Айрис не може да се оплаче от липса на успехи, а още повече на внимание към себе си. Креативните начинания на нюйоркчанката обхващат кариерата й на текстилен дизайнер, работата й като интериорен дизайнер в Белия дом и производството на собствена линия аксесоари и дрехи. Дори и да не сте детайлно запознати с кариерния път на Айрис, не бихте я пропуснали, където и да я видите. Екстравагантният й външен вид, посивелите къси коси и огромните очила гарантират за отличителното й присъствие.

Модата е само една от големите й любови – истинската такава е съпругът й Карл, с който прекарва повече от 70 години от живота си. Заедно те създават собствена текстилна компания, участват в документална поредица за самите себе си и успяват да съхранят романтика, която не само не изчезва, ами става все по-силна с годините.

Преразказваме ви успешната любовна рецепта на Айрис и Карл, за да открием отговора на въпроса как любовта остава жива след 70 години брак.

Айрис и Карл се запознават, докато и двамата са на почивка в един и същи резорт край езерото Джордж през 1947г. Нямаме много подробности около първите любовни трепети на двойката, но от Айрис знаем, че всичко се е случило много бързо – любов от пръв поглед. В интервю пред Guardian, типично в хумористичния стил на изказванията си, Айрис разказва: „Първата ни среща беше на Деня на Колумб, на Деня на благодарността Карл ми предложи брак, на Коледа се сгодихме, а до празника на Вашингтон, вече бяхме женени.“

Двойката се жени едва година след случайното си запознанство, въпреки нежеланието от страна на Айрис да се прави голяма сватба. Родителите й настояват сватбеното тържество да се осъществи, а спомен за „скромното“ тържество (както Айрис го описва) от 125 души, остава запечатан в красиво подвързан сватбен албум. На черно-белите снимки все пак се забелязва бледо розовата й рокля, за която става въпрос в същото интервю с Guardian. Айрис разказва, че е била практична булка – искала е рокля, която не просто да остави в кутията, веднага щом сватбата приключи, а нещо, което да носи поне още веднъж.

Две години съвместен живот са нужни на Карл и Айрис, за да създадат текстилната си компания Old World Weavers, специализираща в реставрацията на стари мебели. Като част от проектите на компанията им, Карл и Айрис работели с Белия дом при няколко от президентите на САЩ – Труман, Айзенхауер, Кенеди, Джонсън, Никсън, Форд, Картър, Рейгън и Клинтън.

Белият дом не е единственият „работодател“ на амбициозното семейство. Работата на Айрис и Карл предизвиква голям интерес у много и различни клиенти, а за да изберат платовете си, им се налага допълнително да пътуват по света. Поради честите си неотложни ангажименти и далечни пътувания, двойката решава да няма деца. И двамата не одобряват отглеждането от бавачки, а същевременно са наясно, че са прекалено отдадени на работата си и не могат да отделят достатъчното време, нужни за отглеждането на едно дете.

Двамата водят щастлив и пълноценен семеен живот – забавляват се и тъгуват заедно; претърпяват всеки успех и неуспех рамо до рано и се подкрепят през целия си съвместен живот.

Когато се снима документалният филм за живота им, Карл е на преклонната 100-годишна възраст, а Айрис на 94. И двамата са все толкова привързани един към друг, колкото и в началото на връзката си.

Карл не успява на доживее 101-ия си рожден ден и умира през същата година три дни преди рождената си дата.

Точно както Айрис има собственото си чувство за стил, така и съпругът й има своите мнения по модните въпроси. През целия си живот Карл не сваля от ръката си древен египетски пръстен, гравиран с думите “Where Is the House of Thy Father?”. Подаръкът е от Айрис, а историята му е повече от мила – настоятелно и с много усилия тя убеждава стар антиквар в Дъблин да й продаде пръстена направо от ръката си през 50-те години. Ценният подарък винаги бил на ръката на Карл, а два дни преди той да си отиде, сякаш като знак от съдбата, пръстенът се изхлузил.

Загубила любовта на живота си, но не и любовта към живота си, Айрис е най-жизнената 96-годишна дама в модата. Продължава да живее също толкова пълноценно както и когато Карл е жив.

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 5 часа

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.