Следва

Звездните сватби на 2017-та!

Четенето и писането – мост между език и поколения

Вишеградската четворка

All About Life преди 6 години

Колоритният Софийски международен литературен фестивал (СМЛФ), който ще се проведе за пета поредна година между 12 и 17 декември в НДК, се стреми да бъде платформа за съвременна литература и култура, в която се фокусират върху диалога между писателите и обществото, популяризира се четенето и езика и се разкриват многобройните взаимовръзки на литературата с останалите изкуства. Всяка година събитието има международен фокус, като в сегашното му издание ще можем да се докоснем до литературата на Вишеградската четворка - Полша, Словакия, Унгария и Чехия. Фестивалът ще се проведе по време на Софийския международен панаир на книгата и ще е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г. Подкрепен е от Министерството на културата на България, Столична община, Международния Вишеградски фонд, в партньорство с Унгарския и Полския културни институти, Посолството на Словакия и Чешкия културен център, а организатор на събитието е Асоциация „Българска книга“.

При откриването СМЛФ на 12-и декември в Мраморното фоайе на НДК, ще можем да сме на дъх разстояние от писателите Владимир Зарев, Ани Илков и Владимир Левчев, които ще представят част от дебютантите за 2017г. - Антон Стайков, Боян Крачолов, Десислава Николова и Марианна Георгиева, като модераторът Тодора Радева е нарекла този контакт „Среща на поколенията“. А в иначе пребогатата програма на фестивала ще участват над 60 български автори и 21 модератори, и 12 чуждестранни писатели. От Полша ни гостуват Кая Малановска, Кшищов Варга, Еугениуш Ткачишин –Дицки, от Словакия - Михал Хворецки, Яна Беньова, Петер Били, от Унгария - Виктор Хорват, Ласло Мартон, Дьорд Драгоман и от Чехия - Михал Айваз, Ива Прохазкова, Милош Урбан. Освен срещи с всички тях, фестът ще ни предложи обзорни дискусии, изложби, литературен конкурс за студенти, разнообразна детска платформа, както и множество съпътстващи събития.

По време на дискусиите ще можем да разберем повече за актуалните тенденции в самопубликуването у нас – един нов бизнес модел, който все повече набира своята популярност. Ще участват авторите Ралица Генчева, Деси Нико, Алекс Ненов и други любимци на читателската публика и носители на престижни награди, които добиват известност под определението „самопубликуващи се“. Ще се запознаем с „поколението Миленуим“ - новите илюстратори от България, украсили с художествения си талант десетки книги в чужбина. Невероятни автори, които, за съжаление, почти не се срещат с българските книгоиздатели. И една изключително интересна среща, която ще върне времето назад, когато някои са рискували живота си, за да достигне написаното от тях до „обикновените” хора. Някогашният чешки дисидент и сподвижник на водача на „Нежната революция” и първи чешки президент, след разпадането на Чехословакия на две Вацлав Хавел Петр Поспихал, ще бъде тук, заедно с „онези” свои дръзки книги. Не пропускайте този досег с аромат на бунт и желание за свобода, в който участие ще вземат и Владимир Левчев, Едвин Сугарев, Миглена Николчина, Михаил Неделчев, Пламен Дойнов от „Самиздат: творческата мощ на дисидентската литература от ХХ век“, както и изложбата на „Самиздат – дисидентски книги от Чехия и Полша“.

Не на последно място за организаторите на фестивала детската програма е изключително важна и предлага различни по формат събития. Целта им е да се постигне образователно – забавният момент в общуването между децата и книгите. Сред акцентите са проектът „От деца за деца“, представящ книга, изцяло написана и илюстрирана от деца, среща с писателките Юлия Спиридонова – Юлка, Петя Кокудева, чешката писателка Ива Прохазкова („Приказки за горите и животните“ – събитие с кауза, организирано от WWF България). По време на ателие „Шарената черга“ илюстраторката Мария Вълкова ще покаже на децата как е нарисувала картинките за книгата на Йордан Радичков.

Съпътстващите фестивалната схема събития включват концерт на „Стругаре“, екранни импровизации с филми от страните на Вишеградската четворка, селектирани и предоставени от филмовия и музикален фестивал Mediawave, раздаване на дипломите на курсистите от Творческа академия „Заешка дупка“, връчване на наградите „Златен лъв“ на Асоциация „Българска книга“, финал на студентския литературен конкурс „Моята среща с културата на ... (една Вишеградска страна)“, в който класиралите се ще четат собствени есета на полски, словашки, унгарски или чешки език с екранен превод на български.

Пълната информация за участниците и програмата на петия СМЛФ, можете да откриете тук: http://www.literaryfest.org/ и тук https://www.facebook.com/sofialiteraryfest

More All About Life