Следва

Мегазвездата STING се завръща у нас с два грандиозни концерта!

Портрет и Пейзаж: Избрано

Изложба живопис от музейната сбирка на Националната художествена академия.19 декември 2017 – 14 януари 2018
 

Events преди 6 години

Изложбата в галерия „Академия“ представя живописни портрети и пейзажи от колекцията от Музейната сбирка, част от които са малко известни или непоказвани. Сред авторите се открояват имената на Владимир Димитров Майстора, Иван Ангелов, Дечко Узунов, Константин Щъркелов, Димитър Гюдженов, Иван Милев и много други.

Музейната сбирка на Националната художествена академия съхранява една от най-старите и оригинални художествени колекции в България. Създадена едновременно с основаването на Академията (тогава Държавно рисувално училище) през 1896 г., тя включва в своите фондове живопис, графика и икони, оригинални произведения на дърворезбата, шевици, съдове, накити, оръжия и др. Според регламента на Музея, отразен в първия Правилник за функционирането му от 1922 г., негова основна цел е да запази екземпляри от паметниците на българската духовна и веществена култура, които да служат и като помагала в учебната работа.

Развитието на музейната сбирка протича с различни темпове във времето, като живописната колекция е попълвана най-последователно между 90-те години на XIX и 40-те години на XX. При това не става дума за формално събиране на учебни работи, а за избор на творби, които се отличават с определена представителност спрямо програмните задачи и очертават наред с характеристиките на личния стил и някои от закономерностите в общото ни художествено развитие.

След откриването на изложбата на 19 декември, от 18:30 певците от Академичен хор „Света Параскева“ и от Хорова школа „Петя Павлович“ ще поднесат своя Коледен поздрав към преподаватели, студенти и гости на галерията. В програмата ще прозвучат обичани коледни и популярни песни.

Академичен хор „Света Параскева“ работи под патронажа на Национална художествена академия от 2008 година. Участвал е в множество концерти и фестивали у нас – София, Пловдив, Ямбол, Казанлък, Габрово, Широка Лъка, Харманли, Кърджали; и в чужбина – Македония, Гърция, Унгария, Австрия. Носител е на Първа награда от Международния хоров конкурс „Антонио Вивалди “ в Габрово през 2015 година и Гран при в Първи дистантен конкурс „Гласовете ви чуваме“ през 2016 година. Към хора функционира хорова школа за обучение на начинаещи певци, които успешно се включват в концертните участия на състава.

Откриване – 19 декември (вторник), 18:00 часа
18:30 ч. – Коледен концерт на Академичен хор „Света Параскева“ и Хорова школа „Петя Павлович“
Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 1 ден

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?