Следва

Претендентките за Мис Вселена по бански на Бахамите

Trend Report - Всичко с мента

Ако посетиш пет столични заведения за една нощ, в четири от тях 99% от посетителите пият Mojito....

Food преди 14 години

Ако посетиш пет столични заведения за една нощ, в четири от тях 99% от посетителите пият Mojito. Такава статистика извадихме, когато в горещите вечери на юли прекарвахме на по чашка разхладително питие в планове за кратката, но пълна с добри намерения морска отпуска.


И така, новият тренд си има основателна причина, не просто защото е модерен и бохемски. Ментата във всичко има чудните свойства да освежава дъха, духа, и да изостря сетива, вследствие на което кожата настръхва приятно.


Като силно ароматично растение, маслото от мента се използва в аромoтерапията за освобождаване на стреса и активиране на мозъчната дейност. Студен чай от мента пък е препоръчителен за горещите дни, защото понижава температурата на тялото и го охлажда.


Не напразно и Lindt сложиха аромат на мента в своята специална селекция черен шоколад , който с леко пикантния си, но свеж вкус има доста почитатели.


Салата табуле пък никога нямаше да е толкова вкусна, ако го нямаше лекия тръпчив вкус от срещата с ментата. Придава аромат и на плодови салати, особено с ягоди, конфитюри, кремове, безалкохолни напитки и сладоледи, сиропи и алкохолни питиета.


Да не забравяме и силното присъствие на ментата в козметиката, където почти всеки летен продукт ухае със свежестта й.


И тъй като юли и август са месеците, в които летният еликсир най-активно се разпространява, ние ти препоръчваме да го използваш максимално. Ако си я изсушиш пък, ментичката може да ти върши чудна работа и през студените месеци, като деликатесна подправка в морски ястия и агнешко, или пък силно освежаващ чай.


Търси я прясна в големите супермаркети или в бабиния двор. Подвизава се още и под името джоджен, макар че има известна, почти недоловима разлика между двата вида.

 

 

 

 

More from View Sofia

More Food