Следва

SEVDALIZA идва в София

"Около света за 202 дни" припомня най-значимото българско ветроходно постижение

На 20 декември (сряда) от 22:15 часа БНТ2 ще излъчи документалния филм „Около света за 202 дни“. Продукцията на телевизионния център – Варна е създаден по повод 40-та годишнина от първото околосветско плаване на българин, което започва на 20 декември 1976 г. и завършва точно година по-късно в кубинската столица Хавана.

Movies & TV преди 6 години

Лентата разказва за забележителната личност на капитан Георги Георгиев - самотникът, обиколил Земята по море, чието име е записано дори в Книгата на рекордите „Гинес”. Филмът разкрива подробности за подготовката на плаването, за участието на българската яхта в трансатлантическата регата OSTAR (Observer Singlehanded Transatlantic Race) през 1976 година и припомня историята на околосветската обиколка, която поставя България в списъка на държавите с изявени морски амбиции.

Околосветското плаване на капитан Георгиев е завършено в рекордно за размерите и възможностите на яхтата време - 201 дни, 21 часа и 36 минути - най-доброто постижение за обиколка на земното кълбо с плавателен съд от този вид за всички времена. Дотогава рекордът принадлежи на американеца Уеб Чайлс с яхтата "Игрегиъс", който обиколил света за 202 дни и 1 час.

Телевизионният портрет на капитан Георги Георгиев, който си отива от този свят през 1980 година, е изграден на основата на спомените на децата му и на негови приятели-ветроходци. В морските среди още помнят думите, с които стъпва на родния бряг: "Плаването с "Кор Кароли" не е мое лично дело. То е дело на всички български моряци, на всички истински ветроходци." След завръщането си в родината капитанът е удостоен с най-високото държавно отличие, а от 1980 г. годишната награда за ветроходство носи името "Кор Кароли".

Зрителите ще имат възможност да надникнат в корабните дневниците на мореплавателя. Те се пазят в Държавния архив във Варна като особено ценни документи, а яхтата „Кор Кароли“ и до днес се намира във варненския Военноморски музей.

Сценарист на документалната продукция „Около света за 202 дни“ е Бистра Варнева, режисьор е Мариета Бобева, а оператор – Георги Христов. Във филма са използвани кадри от архива на БНТ и богат снимков материал, който се пази от създадената в чест на околосветското плаване Фондация „Кор Кароли“.

Гледайте документалния филм „Около света за 202 дни“,
посветен на 40-а годишнина от околосветската обиколка
на капитан Георги Георгиев на 20 декември от 22:15 часа по БНТ 2!
 

More from View Sofia

More Movies & TV