Следва

Парис Хилтън се сгоди. Хвали се с ГИГАНТИЧЕСКИ пръстен!

Елда със скумрия ескабеш

Атакуваме днешния вкус...

Food преди 6 години

... с Испанска кухня!

Необходими съставки:
Скумрия- 1 риба, средна или малка
Елда - 200г.
Чери домати - 10- 12 бр.
Магданоз - 4- 5 с. л пресен.
Лимонов сок - 60 мл.

Доматен сок- 2- 3 с. л.
Зехтин- 60 м.л.
Сол- на вкус.

За Ескабеш:
Лук - 1 глава, малка
Морков - 1 бр. малък
Дафинов лист - 1 бр.
Черен пипер - 4- 5 зърна
Ябълков оцет - 70 м.л.
Бяло вино - 50 м. л.
Вода - 120 м.л.
Сол - 1 с.л.
Захар - 1 с.л.

Начин на приготвяне:
1. Почистваме рибата и отстраняваме глава, опашки и кости. Разделяме на две филета, а всяко от тях режем надлъжно на още две, така че да получим общо 4 парчета.

2. За ескабеш поставяме в съд на котлона оцета, оцета, бялото вино, водата, сол, захар и дафиновият лист със зърната черен пипер. Нарязваме на колелца и прибавяме и лука и моркова. Когато завари, отброяваме 10 минути и сваляме от огъня.

3. Потапяме за няколко секунди в топлата марината и изваждаме, а след това изсипваме течността в неметален съд и потапяме отново рибните филета. Изчакваме да се охлади напълно и прибираме в хладилник за 24 часа.


 

4. Готови сме да приготвим нашето ястие. За него сваряваме елдата в съотношение 1: 2- 2, 5 леко подсолена вода. Варим около 15- 17 минути- в началото на силен огън, а след това намаляваме до минимум до края на вареното. Оставяме да престои 8- 10 минути така под капак( отстранена от огъня). Отцеждаме водичката, ако не е поета напълно от зърната, и охлаждаме.

5. В купа смесваме елдата със зехтина, лимоновия сок, доматения сос, магданоза и сол на вкус. Прибавяме разполовените или цели чери доматки. Накъсваме от рибините филета, които вече са престояли достатъчно в маринатата. Можем да сложим всичката риба или толкова от нея, колкото желаем.

6. Разбъркваме добре и сервираме като студено предястие.

Bon Appetit! 

More Food