Следва

Седмичен ХОРОСКОП - 08.01 - 14.01

Защо е добра новина, че Кейт Бланшет оглавява журито на Кан 2018?

Кейт Бланшет бе назначена за председател на журито на Фестивала в Кан тази година.

Celebrities преди 6 години

В над 70-годишната история на Феста това е едва 12-тата жена, която оглавява престижното жури.




Миналата година Фестивала в Кан чества 70-годишен юбилей. Въпреки солидната кръгла годишнина и празничното настроение, форумът стартира със скандал. Кратки дни преди откриването организаторите публикуваха официалния постер на фестивала, за който бе ползвана архивна снимка на италианската актриса Клаудия Кардинале. Разбра се, доста неловко, че оригиналната фотография е била ретуширана: талията и бедрата на италианката се оказаха доста по-тънки, отколкото на оригиналния фотос. На фона на растящото влияние на бодипозитивното движение подобен "художествен ход" определено се оказа неуместен, а фестивалът бе обвинен в сексизъм.

Скандалът около ретушираната Кардинале не е първият случай на стълкновение на Кан със защитниците на женските права. Понякога възмущението на обществеността се пробужда от прозаичното поведение на организацията - през 2015-та, например, охраната отказа да пуска на форума посетителки на обувки без токове. Сред непреминалите "фейсконтрола" се оказа съпругата на режисьора Азиф Кападиа, снимал изключителния документален филм "Еми". В защита на притежателките на ниски обувки тогава се обявиха много звезди (в това число Емили Блънт), а организаторите побързаха да обяснят гафа с обикновеното недоразбиране - нямало било никакви официални инструкции относно частта с обувките.

Далеч по-голям проблем за Кан са конфликтите, свързани с неравенството на половете в самата киноиндустрия. През 2012-та например, всички номинирани на фестивала се оказаха мъже. Френски активисти и много жени-режисьори обвиниха Кан в дискриминация от страниците на Le Monde, един от най-влиятелните френски вестници. Директорът на феста Тиери Фремо във въпросната година отбеляза, че въпреки че полът на режисьора не е критерий за избора на филми-участници, неравенството между половете в света на киното все още е факт: "Вярно е, че жените заемат също значително място в кинематографията. Кан все пак е част от дълъг път, а не източник на проблема."

Ходът с Кейт е негласен, но очакван отговор, за което само можем да се радваме.


More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 1 час

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Тенис мода номер 4 от Зендая, този път в бяло

Celebrities преди 21 часа

Тенис модното турне на Зендая вече е към своя край. Признаваме се, никога не сме се радвали толкова на буквалната мода. Стилът на актрисата, вдъхновен от тениса, за премиерата на предстоящия филм Challengers, обаче, определено е нещо много специално. През уикенда видяхме разнообразие от бели тенис визии в Милано, следващи показаното в Сидни, Париж, Рим и други столици, така че се гмурваме в приказния стилов свят на талантливата актриса, създаден от стилиста Лоу Роуч (Law Roach), за пореден път.