Следва

"Отлъчване"

СОЛ - фотографска изложба на Петър Недялков

Откриване: 15.01.2018, 19:00
Галерия SYNTHESIS, бул. Васил Левски 55

Events преди 6 години

„СОЛ“ е документален фотографски проект, фокусиран върху работния процес на малка група индийски работници в една от последните частни солници в най-индустриалния град на Индия – Мумбай.

Тези солници са собственост на семейство Гародия. Управлението им се предава вече четвърто поколение. Разположени са от двете страни на магистрала, която свързва двете основни части на града. Те са последното оцеляло сред малкото открити пространства и се нуждаят от опазване от „проектите за осъвременяване“. Освен основното си предназначение, Солниците имат ролята на единствената естествена защита от наводнения.
През последните десетилетия, секторът на недвижимите имоти в Мумбай изпитва липса на площ и вижда именно в териториите на Солниците своята възможност за развитие. Водят се дела за предпазването им от унищожаване и застрояване. За момента е издадена забрана за воденето на каквито и да било преговори за промяна на собствеността им.
Без тази информация и без насочено внимание е много вероятно Солниците да останат незабелязани от преминаващите по магистралата. Но Петър Недялков ги е забелязал. Той споделя, че в началото дори не предполагал къде е попаднал. Заинтригуван чисто визуално, намерил мястото, хората и атмосферата, които съвпадат с неговата идея за проект.

Обектът на тази изложба е солник, който осигурява работа и подслон по време на летния сезон на около 30 – 40 работници на възраст между 17 и 60 години.

В продължение на 30 дни Петър изследва бита, ежедневието и трудностите, пред които е изправена тази малка група от хора.

Представя своето преживяване в 24 кадъра, разделени в 10 портрета, 10 репортажни кадъра и 4 панорамни пейзажа.

За автора
Още от ученическите си години Петър знае, че иска да се занимава с фотография. Започва от рисуване с тънкописец до рисуване със светлина. Без съмнение голямата му страст е черно-бялата фотография. Обича да снима всичко, но най-вече улична и репортажна фотография. Историите, типажите и обстоятелствата, пред които го изправя този жанр, е нещото, което го прави предпочитан пред останалите. Харесва изчистени композиции, без излишни елементи. Винаги търси геометрията в кадрите си. Вдъхновяват го автори като Арнолд Нюман, Алекс Уеб и Мат Блек. Роден е през 1992 г. в град София. Завършва средното си образование в 54. СУ "Свети Иван Рилски“. През 2012 г. е приет в специалност Фотография в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Фотографиите включени в изложбата са дипломния му проект.

Изложбата е част от програмата „Галерия SYNTHESIS представя млади автори“ и може да бъде разгледана до 30.01.2018 г.

More from View Sofia

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.