Следва

16-годишната Кая Гербер краси френския Vogue

Fashion forecast: Какво да очакваме от модната 2018-та?

С настъпването на новата модна година...

All fashion преди 6 години

... бързаме на направим и графика от събития, които ни карат да тръпнем в очакване за предстоящото. Зародилите се трендове, както и събитията от 2017-та оставят не една или две предпоставки, по които да гадаем развитието на едни от най-обсъжданите модни теми, сред които дизайнерски наследници в модните къщи, колаборации, изложби и още...
Едновременно очаквани и неочаквани, динамични и пораждащи безброй разгорещени дискусии, събитията на модната 2018-та:

Anti-fur движението

Битката за "зелена" мода се води от десетилетия наред, но през изминалата година все повече видни имена се приобщиха към идеята за устойчиво и етично развитие на модната индустрия. Към Stella McCartney, чиято цялостна концепция е именно такава, се присъединяват Gucci, Calvin Klein, Ralph Lauren, Michael Kors, Armani и Jimmy Choo, като за част от които 2018-та ще бъде fur-free дебют. 

Кристофър Бейли и очакваният наследник

През последните 17 години Кристофър Бейли изведе името Burberry до нови висини в модата, превръщайки го в един от най-успешните брандове за момента. Преразгледаната през модерната призма британска елегантност и майсторство, неговата тактика се оказа истински печеливша. Поради тази, но и още ред причини, следим с любопитство случващото се Burberry оттук нататък, включително и избрания наследник на Бейли, който все още се пази в тайна. 

Християнството и MET Gala

Религията по един или друг начин винаги е оказвала влияние в творчеството на дизайнерите, а след миналогодишната тема, посветена на Рей Кавакубо и Comme des Garcons, идва ред на "Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination". Мода и религия като едно цяло ще презентира по грандиозен начин вечния диалог между дизайнерите и този източник на вдъхновение, застъпван неведнъж в творчеството на имена като Dolce&Gabbana, Versace, Christopher Kane и Jean Paul Gaultier под формата на референции със силуети, иконография и цветови палитри. 

Новият моден календар

Стартираната вече тенденция на сливане на дамските с мъжките pret-a-porter дефилета, както и нарастване популярността на see-now, buy-now модела, са все предпоставки, които ни карат да мислим, че модният календар следва да бъде преразгледан в изцяло нов формат. Надяваме се обаче това да повлияе положително на дизайна като концепция, но дали това ще се случи, предстои да разберем... 

Творчеството на Алая в Лондон

Азедин Алая, кралят на изящните форми и женствените силуети, ни напусна през ноември миналата година, оставяйки след себе си творчество, което ще бъде помнено дълго във времето. В негова чест се организира изложбата Azzedine Alaia: The Couturier в Лондон, където ще бъдат показани 60 произведения, избрани от самия дизайнер преди смъртта му. 

Гени на супермодел

 

Заявихме, че модният дебют на Кая Гербер безспорно попада сред забележителните моменти на 2017-та, но също така сме готови да се обзаложим, че 2018-та ще бъде дори още по-успешна за дъщерята на Синди Кроуфорд. Безупречна походка, десетки дефилета през модния месец, корици на списания, както и безброй фотосесии поставят  едва началото на кариерата й... 

Helmut Lang Seen By

Така е озаглавен последният проект, нагърбил се с нелеката задача да "съживи" къщата, която диктува естетиката в модата през 90-те години на миналия век. Иницииран от Изабела Бърли, една от основните сили зад Helmut Lang сега, концепцията зад идеята е следната - всеки сезон къщата кани различен артист да създаде колекция. Първата такава вече е факт, а отговорник за нея е Шейн Оливър, създател на Hood By Air. Втората следва да бъде представена с началото на седмицата на модата в Ню Йорк, но все още не се знае кой ще я подпише артистично. Следим с нетърпение! 

 Изложбата Martin Margiela в Palais Galliera

Модният музей Palais Galliera в Париж ще презентира грандиозна изложба в чест на аванградния Martin Margiela. С началото на кариерата си през 1988г., той завладява индустрията със своя концептуален подход и усет за деконструиране на дизайните и иновация. А в изложбата ще бъдат показани както едни от най-разпознаваемите му произведения, така и примери за влияние на творчеството му от архива, но и още редки интервюта, които дизайнерът е давал.

Начало март 2018-та, музей Palais Galliera, Париж.

 

Круиз 2019-та

Круизните дефилета на големите модни къщи запазват тенденцията да представят своите колекции на далечни и екзотични локации през избран кръг публика. Вече се знае, че Gucci ще представи дизайните си насред руините на римски некропол в град Арл, под опеката на ЮНЕСКО, но локациите на другите видни представители като Chanel, Louis Vuitton и Dior все още се пазят в тайна. 

Margiela: the Hermès Years в Париж

Още една изложба, посветена на Margiela ще бъде приютена в Париж тази година. За разлика от първата, която обхваща творчеството на дизайнера като цяло, тази е съсредоточена изцяло върху годините, в които Маржела е работил като креативен директор на Hermes в периода 1997-2003 . Същата изложба бе на показ в MoMu, Антверпен до края на август 2017-та, а успехът й бе феноменален. Най-иконичните модели от общо 12-те колекции за френската къща могат да се видят в периода 22 март - 2 септември в Musée des Arts Dècoratifs. 

Модата среща природата

Fashioned from Nature е изложба, посветена на използването на изцяло нови материали в модната индустрия с цел запазването на околната среда и пътя към иновацията в 21 век. В нея намират място над 300 творби, част от които чанти от еко кожа, изработени всъщност от фибрите на ананас, както и роклята Calvin Klein, която Емма Уотсън облече на МЕТ Гала през 2016, изработена изцяло от рециклирани пластмасови бутилки.

Fashioned From Nature, Victoria and Albert музей, от 21 април 2018 до 27 януари 2019.

Следващата H&M колаборация

След Karl Lagerfeld, Stella McCartney, Lanvin, Versace, Maison Margiela, Isabel Marant, Alexander Wang, Balmain и миналогодишната с Erdem, модният свят тръпне в очакване за последното име, което ще вземе участие в една от най-успешните колаборации на хоризонта. Шведският гигант ще обяви избраника през месец май, а дотогава ще се опитаме да почакаме търпеливо...

More All fashion