Следва

Кой ще и кой няма да бъде поканен на кралската сватба?

Питахме мъжете: Тормозим ли се, докато ни ухажвате?

Стартираме снежно, строго и сериозно...

Love преди 6 години

Чупим рамките и правим, вместо в  четвъртък, една от любимите ни рубрики "Питахме мъжете" в понеделник - да ни върви по силни господа.

Поводът: протестът срещу Харви У. и оправдателното становище на 100 френски известни жени. Припомняме, че група френски интелектуалки, сред които актрисата Катрин Деньов, публикуваха официално изявление във Франция, за да се противопоставят на кампанията за разобличаване на сексуалните домогвания, лансирана след обвиненията срещу Харви Уайнстийн в сексуален тормоз и насилие, и да защитят правото на мъжете да досаждат на жените.

"Насилието е престъпление. Настойчивите и неумели сексуални аванси обаче не са престъпление, нито галантното поведение - мачистка агресия", написаха във френския вестник "Монд" тези 100 жени - актриси, писателки, изследователки и журналистки, за да отхвърлят "пуританството", появило се след първите обвинения срещу влиятелния холивудски продуцент.

За НЕГО говорихме ТУК, а за стотиците (вече) жени, които го обвиниха в сексуално посегателство и тормоз все още не спираме да говорим. В списъка с жертви на Хари влизат имена като Анджелина Джоли, Гуинет Полтроу, Кейт Бекинсейл и още много, много други.

На тазгодишните награди "Златен глобус" пък червеният килим бе претъпкан от знаменитости, решили да носят черно в знак на протест и подкрепа на организацията Time's Up и #MeToo. Мерил Стрийп, Ема Стоун, Джесика Частейн, Ева Лонгория, Джесика Бийл бяха само част от всички в това активно мероприятие.

Разпъваме Уайнстийн в едно Разпятие в розово и решаваме да обърнем поглед към мъжката страна на нещата и да чуем какво мислят силните ни половинки по този доста интересен казус.

Според нас, ухажването от страна на силните половинки е толкова нужно, че не можем да живеем без него. Все пак цветята по куриер, романтичните жестове и любовните свалки водят до сватби, раждане на деца, разводи и какво ли не. Изобщо, до случването на живота, нали? 

Въпросът: Е ли ухажването с днешна дата проблем или къде е границите между нахалния сексуален аванс и галантното мачо поведение? В кой случай губят жените и в кой мъжете?

Отговорите:

Бисер, 30
Откакто изневярата стана модерна... уважението е на заден план - граница вече няма! Модната тенденция при отношенията мъж/жена държи "Светата Троица" - материализъм, любовник и разнообразие. Аз лично, за галантно мачо поведение от доста време не съм чувал, всички подхождаме с това какво предлагаме и какво търсим и дали ще го получим... Съответно губят и двете страни, защото нещата определено вече не са като едно време. Нито има цветя, нито онова очакване "харесва ме, не ме харесва", красотата на това гонене изчезна, просто защото вече всичко е на пазара, както казах: казваш какво търсиш и проверяваш дали са готови да ти го предложат, а ако не - следващата!

Радослав, 25
Ухажването е проблем до момента на заговарянето. Липсата на т.нар. pick up line води до загуба на увереност и съответно читавите, но по-срамежливи се задоволяват с по бира в бара. Рядкото престрашаване може да доведе до отказ. Това може да прерасне до комплекс за малоценност, който впоследствие да се изрази като третиране на жената като боклук. Ако пък доведе до успех, то води до нарастване на увереността. Прекаленият успех и увереност водят до нахалния сексуален аванс, заради заслепяването от стремежа към нов непременен успех. Там някъде се губи контролът и същността на мъжа. Мачо типовете са хора, чието мислене и естествено поведение е заслепено от животинската жажда за секс. Фикс-идеята им действа като наркотик и, също като при наркотиците, човекът, употребил ги, изглежда жалък в очите на трезвения. Жените губят в случая, когато се подведат от опиянението на дрогирания, мъжете губят, когато забравят себе си и се опитат да са нещо, което не са, само и само, за да впечатлят дадено момиче. С две думи - хора, бъдете себе си!

Константин, 27
Няма как да говоря обективно за миналото, но силно вярвам, че правилата на ухажването не са се променили значително от дните на пещерите до дните на бетонената джунгла. Играта е една и съща: хищник - жертва, да, с времето сме сменили окраската, оперението, речника и техниките на комуникация, но с нищо не сме по-различни от останалите обитатели на животинското царство. Единственото странно, както казва един приятел, е защо играем играта все едно не знаем каква е тя и защо участваме, правейки се на наивни и незнаещи, може би просто водени от носталгията по детската си невинност.

Граница ми е трудно да поставя, защото, както понякога печелят най-шумните и силните в градската джунгла, със същия успех понякога печеливши са най-хитрите, щедрите или просто най-удобните (тези подръка). Мъжете и жените губят винаги, когато спрат да се вслушват в себе си и собственото си щастие и започнат да следват модел на поведение, дали наложен им от обществото, семейството, приятелите, магическия светещ прозорец в ръцете им или просто и те самите не знаят защо.За да спечели човек, той трябва да бъде себе си и да обича това, защото, ако не можем да обикнем това, което сме, с всичките си минуси и плюсове, как тогава бихме могли да накараме някой друг да ни обикне.

Васил, 33
Ухажването все още е проблем, макар че днес, заради модерността и еманципацията, да е по-малък проблем, отколкото беше вчера. А е проблем заради жените. Те са тези, които се дърпат. Ако приемам, че и двете страни взаимно се желаят, ухажването е морална формалност, разточително пилеене на време, в един свят, в който времето е най-ценно, защото е ограничено и бързо свършва, но въпреки това жените се държат, като че властват над него, а именно тях то съсипва повече. Към нас, мъжете, е по-благосклонно и по-дълго ни поддържа годни за любов. В една сексуална утопия, някъде в бъдещето, двата пола ще имат по една сигнална лампичка на челото и когато взаимно се пожелаят, лампичките ще светват едновременно. Без свалки, без флиртове, без анонси и подобни прояви на безсмъртие.

Милен, 26
Ухажването в днешно време не е проблем, защото почти не съществува, а границата между мачо поведението и нахалния сексуален аванс слага наличността (или липсата) на добър вкус и въображение. Не мисля, че има разграничение в пола по отношение на случаите, в които има потърпевши. От една страна се печели фриволност и "свобода", но с риск във времето тя да започне да се превръща постепенно и неусетно в неосъзната самота. Реално погледнато, с липсата на ухажване всеки ден увяхва по едно листенце от дървото на креативността във всеки един търсещ по-висши чувства от това да сложи кетчуп върху пицата си.

Андрей, 27
Проблем е за всички, които възприемат, че отношенията между мъж и жена трябва да са и платонични, освен чисто първични и сексуални. Това от своя страна обуславя и разделителната граница като сензитивна и интелектуална. Губещите не са единият или другият пол, а са духовността и душевността. Обезобразяват се и типичните излъчвания на женственост и мъжественост. Всичко това идва като автентично следствие на това, което Ивайло Нойзи Цветков нарича "култура на лесното". За мое огромно съжаление, то е бъдещето. Отношенията между двата пола се свеждат до един клик разстояние.

Владимир, 34
Ухажването може да е проблем само, ако ухажваш когото не трябва! Неразчитайки правилно посланията, губят мъжете. Жените губят, когато не поставят на място границата, защото ще се наложи после да си търпят това, което са позволили. Всъщност, и в двата случая загубата е единствено на време реално, не виждам какво губя, като не ми се получи свалката или жената срещу мен, като се наложи за някакво време да ми изслуша тъпотиите...

More Love