Народният театър чества Пейо Яворов с паметно утро

Народният театър чества Пейо Яворов с паметно утро

Актьорите от първата ни трупа Йорданка Кузманова, Марин Янев и Христо Чешмеджиев ще четат стихове на големия поет и драматург на 20 януари

Народният театър „Иван Вазов” ще почете 140-годишнината от рождението на Пейо Яворов с паметно утро тази събота, 20 януари, от 11:00 часа във фоайето на Първи балкон. Честването на големия поет и драматург на театъра ще е с вход свободен за всички, които искат да се докоснат до неговото творчество

Стихове от Пейо Яворов и спомени за него ще прозвучат в изпълнение на актьорите от трупата на Народния театър - Йорданка Кузманова, Марин Янев и Христо Чешмеджиев. Слово за великия поет ще произнесе проф. Михаил Неделчев.

Пейо Яворов работи в Народния театър от 1908 до 1913 година. Написва и пиесите „В полите на Витоша“ и „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“, многократно поставяни на първата ни сцена.


Снимка: Пейо Яворов с актьорите от трупата на Народния театър, 1909 г. - Архив Народен театър "Иван Вазов"    

„Все туй копнение в духът,/ все туй скиталчество из път,/ на който не съзирам края.“ Така започва едно от най-обичаните и съвършени Яворови стихотворения – „Копнение“, предвещаващо неговата непомерна дарба, но все още не и „свръхземните въпроси",     които ще разтърсят поезията и съдбата на големия трагически поет на България.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.