Следва

Face to Face - Светослав Тодоров

Polyamory – тенденцията да имаме по няколко партньора

Миналата седмица Newsweek докладва за нарастващата тенденция към “многопартньорски” връзки...

Лица преди 14 години

Миналата седмица Newsweek докладва за нарастващата тенденция към “многопартньорски” връзки. Не бъркайте обаче, polyamory с polygamy. Полигамията е това, да имаш няколко съпруги едновременно. При това съвсем легално! Многопартньорството е да поддържате интимни взаимоотношения с няколко човека едновременно – разбира се, според знанието и съзнанието на хората, които участват.
 

За да добиете по-голяма представа за polyamory-то, или „многопартньорството”, ще ви покажем историята на една 40-годишна жена:
„Преди 12 години Тереза започва да се среща със Скот – писател и търговец на албуми с класическа музика. Няколко години по-късно, Скот я запознава с Лари – двамата се влюбват, при това с одобрението на Скот. От десет години тримата живеят заедно, но в същото време продължават да излизат с други хора. Не отдавна, Тереза решава да добави и Мат в картинката. Жената на Мат – Вера няма проблем със ситуацията, напротив – тя започва да излиза със съпруга на Тереза, Лари. Ако Скот от своя страна започне да се чувства пренебрегнат, може да започне да излиза с някой друг, напълно непознат.”


Трудно е да схванете смисъла на „многопартньорството” или polyamory-то без да ви хрумне идеята за една „голяма здрава оргия”. В същото време, тези хора твърдят, че не спят с повече от един човек едновременно, а той задължително трябва да бъде от другия пол. Това обаче не може да бъде потвърдено за други многопартньорски връзки. По-нататък в статията, ще видите, че при този вид взаимоотношения, е задължително да бъдат удовлетворени нуждите на всеки един от участниците. На всеки един!

За момент цялата идея за „многопартньорството” започва да ви изглежда примамлива. Започвате да мислите за всичките провалени връзки и за това, как безумно много сте обичали някого.

Нямаше ли да е хубаво, да имате възможността да подържате всички тези връзки по едно и също време?

Никой няма да има проблем – ако някой се почувства отхвърлен или раздразнен, просто ще мине към следващия любовник. В крайна сметка, причината да се караме с партньорите си, се корени именно в това, че много често те парвят нещо, което се различава от желанията и нуждите ни.

При polyamory-то обаче, няма да имате подобен проблем – както споменахме, там винаги ще се намери кой да удовлетвори желанието ви.

Ако трябва да сме напълно честни, многопартньорството е нещо, което малко хора биха практикували в действителност. Още по-малко, биха били щастливи.

Все пак колкото и да сме романтични, можем да бъдем напълно отдадени само на един човек.

Та,  всъщност каква е разликата между polygamy-то и polyarmory-то?
Идеята е, че обществото винаги е било много по-феминистично настроено.
Жените винаги са били в главната роля, а Тереза в този случай е двигателят в „многопартньорската” им връзка.


Изводът?
Ами изводът е, че при polyarmory-то има много повече егоизъм, отколкото при нормалните връзки и взаимоотношения.

В крайна сметка всичко се върти около един индивид – този, който постави началото.

Било то Тереза, Мария, Елена или дори Иван.

 

More from View Sofia

More Лица