Кръвни връзки: Елиза и Андре Токев vol.1

Кръвни връзки: Елиза и Андре Токев vol.1

Заедно вървите и виждате как можете да си помогнете...

Елиза и Андре са от онези семейства, които ни напомнят на коледен филм. Пълен с любов и разбирателство, подкрепа и приятелство. Онези семейства, които безусловно се подкрепят и вадят най-доброто от себе си.

Тя! Казва се Елиза, на 22. Зодия Близнаци. Синеока и къдрава. Ужасно харизматична и още по-умна. Талантлива актриса, завършваща образованието си по актьорско майсторство в НБУ. Изпълнена с живот и безкрайни креативни идеи, готова за изпитания и приключения. За нея може да се каже, че е дете на света, което тепърва ще покорява своите върхове.

Той! Андре Токев. Баща, готвач и основател на "Асоциацията на готвачите в България". Добре познат от "Master chef", където се превъплащава в ролята на строг, но справедлив ментор, а и със своя небезизвестен и изключително вкусен ресторант "Andre". Родител за пример и естет по природа.

Те! Двамата заедно отварят преди месеци иновативно, креативно, цветно и адски готино арт пространство с името "Old is new", локализирано на ул. "Ангел Кънчев" 18, точно под една симпатична табела, изобразяваща пясъчен часовник. Концепцията на името тръгва от разликата в поколенията между него и нея - old is new, a часовникът изобразява, че влезеш ли, времето спира. Така се породи и нашият интерес към тях, поискахме да знаем повече...


V.S: Откъде тръгна цялата идея?
А:
По принцип хората си мечтаят да имат ресторант, а аз си мечтаех за купонджийски бар, кръчма или бистро. Един ден Елиза ме покани в едно заведение да го видим, идеята беше да стане малко рокаджийско място. Впоследствие тя се включи много активно в направата и предложи вместо бар, да го направим арт пространство. Видях как й светят очите. Казах си, че тя е креативна и й се отдават тези неща. Наследила го е от майка си, която вкъщи създава страхотен уют. Стана уникално, а и ползвахме специални сантиментални елементи, свързани с нашата история. Част от нещата тук са от майка ми, баща ми, баба и дядо. Елиза постоянно имаше нови идеи: “Стига с твоите известни и познати лица, аз искам да дам път на младите. Искам нови лица, които ще ни помагат с креативните идеи, фотографии, рисунки и т.н.”. Оставих това изцяло на нея, а аз помагах за професионалното развитие на нещата - как да функционира едно заведение и менюто. Тя е много добър дегустатор още от малка. Беше кулинарният ми критик. Не знам дали е наследствено, но може едно ястие го дегустира и да каже всички аромати и съставки в него.

Е: Тук освен ресторант, бар, кафе и галерия, искаме да бъде един вид и място за изява на млади артисти във всеки аспект. Мечта ми е да видя едната зала цялата обрисувана. Който иска да дойде да нарисува нещо, е добре дошъл. Всичко е ръчно направено. В коридора примерно фотографиите са на хора, които се включиха в изграждането на бара. Аз съм благодарна, че баща ми даде възможност за едно такова пространство, за такъв тип хора и различните виждания. Научила съм от него, че колкото повече даваш шанс на хората, толкова повече те очароват.

V.S: Какво научихте един от друг?
А:
Както при всеки родител, за него детето си е дете и иска да го глези. Аз съм по същия начин, но също си имам и родителско его. Не бях свикнал тя да ми казва как трябва да направя нещо. Постепенно обаче разбрах, че започвам да научавам много нови неща, защото тя ме актуализира с какво става на новия пазар. Усетих, че мога да извлека много позитиви и да науча много нови неща. Аз обичам да търся постоянно и да се уча, специално в кулинарията. Елиза ми показа, че много неща се променят и аз трябва да се променя. Аз съм старата школа, една баварска естетика, да речем - ред и дисциплина, но тя ми показа, че може и по друг начин, с креативно мислене. Това ми помогна да се променя позитивно и мисля, че симбиозата между old and new се получи.

V.S: Откъде дойде идеята с пясъчния часовник?
Е:
Една вечер го сънувах. Това е пространство, където времето не съществува. Донякъде го създадохме като cо working ресторант. Да дойдеш да работиш, да си вършиш някакви неща през деня и същевременно да е съчетано с хапване. Имаме неделни акустични вечери, това ми е много приятно, защото даваме шанс на хора от Академията, които са артисти, да се изявят тук.

V.S: Разкажете ни за менюто.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.