Следва

Мерил Стрийп & Big Little Lies = Ще има ВТОРИ сезон!

„Áга“ на Милко Лазаров ще закрие официалната основна програма на БЕРЛИНАЛЕ 2018 и ще открие 22-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

редставен като проект с работно заглавие „Нанук“ на София Мийтингс през 2014 година, където получи наградите на Mediterranean Film Institute и Synchro Film, Video & Audio,Vienna,
отличен в Кан като проект с престижната награда
„Кшищоф Кешловски“ на ScriptEast,филмът „Áга“ ще открие официално
22-рото издание на София Филм Фест на 7 март
в Зала 1 на Националния дворец на културата

Movies & TV преди 6 години

За първи път в историята на българското кино творба на български режисьор е удостоена с подобна чест – да закрие основната програма на един от най-големите фестивали в света! Със сигурност това се случва за първи път и в 68-годишната история на Берлинале! „Áга“ е поканен в основния конкурс (извън състезанието) и ще бъде първият български филм в официалната програма на Берлин от 29 години насам след участието на Иван Ничев с „Иван и Александра“.

Сюжетът на българо-германско-френската копродукция пренася зрителите далеч на север, за да разкаже една история за сблъсъка на цивилизациите през призмата на любовта и човешките взаимоотношения. В юрта сред снежните полета на севера, двамата главни герои инуити - Нанук и Седна, мечтаят да съберат семейството си отново. Двамата живеят в духа на традициите на своите деди. Останали сами в пустошта, те напомнят за последните хора на Земята. Когато здравето на Седна се влошава и тя умира, Нанук решава да изпълни последното й желание – да намери отдавна заминалата им дъщеря Áга, избрала живота в града и загърбила традициите.

„Винаги ме е вълнувало как модерният и бързо развиващ се свят засяга малките общности, как процеси, които на пръв поглед нямат нищо общо, се отразяват върху живота на цели нации... С този филм изследвам как модерният свят застрашава устоите на основни човешки ценностти. Възхищавам се на хора, които живеят в непоносими за модерния човек условия и успяват да съхранят деликатните си взаимоотношения и да приемат живота смирено и състрадателно.“, разкрива замисъла на „Áга“ режисьорът Милко Лазаров. Той и Симеон Венциславов са автори на сценария, който през 2015 година, в конкуренция с още десет проекта от общо седем източноевропейски държави, беше отличен с престижната награда „Кшищоф Кешловски“ на ScriptEast в Кан за сценарий от Източна и Централна Европа. Преди това „Áга“ спечели две награди за проект на Sofia Meetings 2014 и именно там продуцентите успяха да привлекат към проекта като партньор Гийом дьо Сей, „Arizona Productions“.

Милко Лазаров е завършил филмова и телевизионна режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Владислав Икономов. Режисьор е на едни от най-успешните проекти на БНТ - „Великите българи” и „Голямото четене”. Първият му филм „Отчуждение“ (2013) е представен премиерно в официалната селекция (програма „Венециански дни“) и има две награди от 70-ия филмов фестивал във Венеция.


Продуцент на „Áга“ е Веселка Кирякова, която работи с Милко Лазаров още от първия му филм „Отчуждение“. Тя е копродуцент и на „Слава“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Оператор на филма е Калоян Божилов.

„Áга“ е мажоритарна българска копродукция с участието на Германия и Франция. Продуцент е „Ред карпет“ – Веселка Кирякова, копродуценти са 42film, ARIZONA PRODUCTIONS, БНТ, ZDF/ARTE. Филмът е заснет с финансовата подкрепа на Националния филмов център, Mitteldeutsche Medienförderung, Aide aux Cinémas du Monde, Centre national du cinéma et de l’image animée, Institut Français.

More Movies & TV