Следва

Един ден в детайли: 24-ият ден на януари, така снежен

Истории от живота: Елизабет Тейлър & Майкъл Корс

На разходка из спомените...

Celebrities преди 6 години

Малко жени повлияват американския стил толкова значително, колкото Елизабет Тейлър. В собствения си дом иконата посреща на много искрен разговор дизайнера (и дългогодишeн фен) Майкъл Корс - разогвор за всичко, от обличането до мечтата за много диаманти.
В името на миналото на Тейлър, View Sofia допълва с някои от най-запомнените визии на иконата. Майкъл Корс, пък, с треперлив глас, лека усмивка и мили спомени, разказва срещата.

„Лейди Елизабет Тейлър дефинира понятието гламур. Ние, модните хора, абсолютно я боготворим и аз, разбира се, бях много развълнуван да я срещна за първи път. Пристигнах в дома й една прохладна пролетна вечер, влязохме в бяла стая, пълна с изкуство. С бели стени, бял килим, бели мебели и големи имена - Матис, Реноар, Дега и Модилиани. На масичката за кафе с щедри размери - невероятна колекция от аметисти. Лейди Елизабет влезе в стаята, предшествана от белия й малтийски пудел, Дейзи, която седеше в скута й през цялото време. Червената й котка, Сникърс, тичаше наоколо. Косата на Елизабет е черна и плътна, устните й са червени, носи няколко диамантени гривни, обеци и известния диамантен пръстен на Круп, гостоприемна е. Седим на белите кушетки, отпивайки Ърл Грей, и говорим... “

Майкъл Корс: Винаги има една малка Елизабет Тейлър във всяка колекция, която правя. За пролетта на 2005 г. имахме бяла рокля с тюркоазени кристали по нея - перфектна препратка към Ла Лиз. За пролетта на 2006-та всичко се основава на филма Giant. Понякога, когато работя, използвам стенограми, и фиксирам, например - това е момент на Елизабет Тейлър в „Бътърфийлд 8!“

Елизабет Тейлър: Спомням си на Оскарите през 1961 г. за „Бътърфийлд 8“, бях толкова уплашена. Никога не съм мислила, че ще спечеля. Мислех, че сценарият е лош. Когато казаха името ми, станах, като едва вървях. Току-що се бях върнала от Лондон, където почти умрях от пневмония. Качих се на сцената, без да съм подготвена. Само казах с вдъхновен глас: "Благодаря ви, благодаря ви, много ви благодаря" и се отдръпнах.

МК: Може би не сте харесали „Бътърфийлд 8", но всяка жена в Америка трябваше да има такова палто след този филм.
ЕТ: Наистина ли?

МК: Пазите ли всичките си емблематични рокли от Оскарите?
ET: Това ме дразни. Емблематични рокли? Някои изпратих обратно на дизайнерите, някои все още имам.

МК: Понякога вадите ли ги, за да ги погледате?
ET:
С фигурата ми сега? Не!

М.К: Предположихте ли, че всяка жена в западния свят ще отиде на работа с "нощницата" от „Котка върху горещ ламаринен покрив“? Вие вкарахте този луук, вече всеки дизайнер има комбинезон в колекциите.
ЕТ:
Аз не носех нищо под нея. Казваш ми, че момичетата в Ню Йорк вървят по улиците с това?

МК: През цялото време. Понякога с ботуши! Виждали ли сте някой днес, за когото да кажете, че има страхотен стил?
ЕТ:
Никога не съм критична. Мисля, че късметът е с тези, които са смели. Аз винаги съм била много срамежлива. Болезнено срамежлива.

МК: Но вашият моден избор... Ако решите да облечете нещо, то веднага става емблематично.
ЕТ:
Но аз наистина не се явявам на червения килим. Винаги минавам през задната врата. Отивам в кола, готова, с чорапите, обувките и бижутата. Там сменям тоалета, като ми дават пет минути, след това съм готова да изляза.

М.К : Винаги казват, че жените се обличат за себе си, за други жени, или за мъжете. Какво мислите?
ЕТ:
Мисля, че за мъжете.

МК: Поставяте учтивите жени на последно място?
ET:
Виж, важно е първо да сложиш себе си. Тогава другите жени. Защото не можеш да угодиш на жените. Те са ужасяващо критични едни към други. И още повече, ако са известни. Мяу.

М.К: Ричард Бъртън обичаше ли дрехите?
ЕТ:
Не. Той имаше едно зелено яке, което носеше отново и отново. Но той обичаше да купува дрехи за мен, обичаше да ми купува бижута. Обичаше да ме прави щастлива.

М.К: Обличахте ли се различно за различните мъже в живота си?
ET:
Да. Защо не за някой, когото обичаш? О, Боже, това беше смешно: когато бях омъжена за Джон, който работеше в Сената, републиканските жени ми казаха: „Вие просто не можете да носите лилав гащеризон." Накрая завърших в костюм от туид. Какво не бих направила за любовта.

МК: Вие сте романтична! След всички тези години.
ET:
[тихо] Страхувам се, че е така.

MK: Многократно променяхте външния си вид. Мисля за вас през 50-те години в роклята с акцентирана талия. После, през 60-те, си представям бижутата и косата ви и много Валентино. А в 70-те - Халстън. През 80-те години пак много Валентино, както и Версаче. Кое ви е любимо?
ET:
[дълга пауза] Мисля, че Валентино беше най-забавен, на практика аз бях неговия първи известен клиент. Тогава той наистина правеше дрехите за мен. Не знаех за това, бях поласкана. Когато срещнах Джани Версаче, просто се обикнахме един друг. Безкрайно се забавлявахме в дома му на езерото [езерото Комо], той беше много щедър. Отидох в бутика му в Милано; той ми даде всичко от магазина. [смях] А аз бях наистина малка, така че всичко ми ставаше!

МК: Това е начин за пазаруване!
ЕТ:
Да! А Версаче току-що беше пуснал часовници, даде ми всички часовници от магазина.

МК: Била ли сте на първи ред на модните ревюта, например в Париж?
ET:
Веднъж отидох с Ингрид Бергман. Бях смутена, беше горещо, помня, че всички бяха в черно. И единственото нещо, което имах подходящо за повода, беше рокля на Хелън Роуз, която се вписваше перфектно. През септември обаче не се носело пастелно. Това беше грях, грях, грях. Бях убила табутата.

МК: Тези дни изчезнаха, слава на Бога. Правилата изчезнаха. Аз правя бяло през зимата. Харесва ми и вълнен шал за прохладна лятна нощ. Споменахте Хелън Роуз – работили сте с някои от големите дизайнери на костюми. Във вашия офис видях рамкирана тениска с марката уиски, с което вие и Идит сте се напили (тениската е подарък от Идит Хаад - прочута американска художничка по костюмите, родена 1897 г. за Елизабет).

ЕТ: О, да, Джак Даниел беше любим. Когато свършвахме с дневната работа, Идит идваше в моята гримьорна, двете винаги работехме заедно, беше ми като сурогатна майка. Оставах в къщата й. Идит после сложи плакат в спалнята „ЕЛИЗАБЕТ ТЕЙЛЪР Е СПАЛА ТУК“.

МК: Харесва ми. Когато работехте с Идит или Хелън за рокля за реалния живот, казвахте ли: „Мисля за червено, или за голи рамене"? Как вървеше процесът?
ЕТ:
Винаги обсъждахме предварително и обикновено бяхме всички съгласни.

МК: Същото и с Халстън?
ЕТ:
Да. В сътрудничество.

МК: В кой момент от живота си признахте: "Обичам бижута, имам усет за тях"?
ЕТ:
Написах книгата „Моята любовна афера с бижутата“ (2002 г.) просто гледайки колекциите си, те ме накараха да осъзная колко съм щастлива и колко ги ценя. Те не ми принадлежат, аз съм само техен пазач.

МК: Ако някой може да притежава само три бижута, кои трябва да са?
ET:
Започнете с бляскав пръстен и обеци. Те са основата - чифт дълги, висящи обеци, с диаманти, разбира се. Красива брошка като добавка. Или огърлица. О, Боже, обичам и гривни.

МК: Имало ли е някога друга жена, за която да си помислите: „Завиждам й за бижутата"?
ET:
Не завиждам. Но, ако бях видяла нещо, което силно желая, щях да си взема подобно. Ако не можех да го имам, защото няма второ (споменавайки собствения си 33-каратов „Круп“ диамант от Бъртън), щях да работя усилено, за да притежавам нещо подобно. Дори ако трябваше да продам и някои от другите бижута.

МК: Независимо от това колко обичаме джинси, вие сте от гламур-хората. Възможна ли е комбинация между двете?
ЕТ:
Мисля, че може да носиш бижута с джинси, да.

МК: Може да носиш бижута и с нищо!
ЕТ:
Още по-добре. Бижута и нищо друго, освен кожа, разбира се. И парфюм.

М. К: Исках да ви попитам за вашата фирма „Тейлър Бижута" и как е да работите с Кейти Ирлънд /модел и актриса, родена 1963 г./ сега, когато сте в партньорство?
ЕТ:
Тя е толкова сладка, прекрасна дама. Една от най-приземените, честно, и невероятна бизнес дама. С изумителен усет за бизнес.

МК: Когато създавате аромат или бижута, как бихте определили процеса?
ЕТ:
Напълно се абстрахирам и нещата просто сами излизат от главата ми. Аз буквално имам сънища за бижута. Проектирам ги в съня си.

МК: Харесва ми идеята за сънища за диаманти! Добре, нека поговорим и за красотата. Коя е вашата най-важна тайна?
ЕТ:
[пауза] Скъпи, ще изглеждаш като дявол, ако си нямал хубав нощен сън.

МК: Напълно сте права. Косата също е от ключово значение. Имахте къса, вълнообразна тъмна коса в епохата на дългите и руси прически.
ET:
Винаги съм подстригвала косата си, това е моята прическа. Подстригах я пак преди две седмици.

МК: Когато ходех на почивки, спомням си за всички тези кутии за перуки, излизащи от самолета с багажите. Мисля, че това е заради вас. Майка ми кажваше: „Ако Елизабет Тейлър може, мога и аз." Всички мислеха, че косата ви не е естествена.
ЕТ:
О, не.

МК: Сега, Клеопатра има най-голям ефект върху начина, по който жените носят очна линия. Кой направи този грим на Клеопатра?
ET:
Направих го сама.

МК: Направили сте си САМА грима на Клеопатра?
ЕТ:
Алберто Де Роси подготви скиците, но преди да започне снимането, трябваше да има реален грим. Проучвах техниките му, копирах това, което бях виждала да прави. Когато бях по-млада, дълго време нямах грим във филмите; когато започнах да се гримирам за тях, винаги го правех сама.

МК: Винаги сте били секси и женствена. Каква е реакцията ви към днешните холивудски звезди с размери на пръчки?
ЕТ:
Иска ми се да бъда с тези размери, но не мога. Много обичам храната. В крайна сметка съм твърде хедонистична. Харесват ми удоволствията.

МК: Всички са следели всяка ваша крачка през целия ви живот. Какъв съвет давате на някого като Дженифър Лопес, която просто иска да има и собствен живот?
ЕТ:
Е, ако това, което иска, е брак и деца, тя трябва първо това да направи. Това трябва да е нейният приоритет. Стремете се към това. Избягвайте папараците. Вие сте отговорни за децата и партньора си и това е всичко. Всичко останало е на мястото си.

МК: Като говорите за приоритетите, направихте толкова много за хората с ХИВ и СПИН. При това действайки по много независим начин.
ET:
Като приоритети, те още са тук, но знам, че хората забравиха това. Те взимат нещата за даденост, особено младите хора, между 15 и 24 години.

МК: Какво ви вдъхнови да помогнете при кризата в Ню Орлиънс? (Елизабет дарява мобилна медицинска единица на специална работна група след урагана Катрина.)
ЕТ:
Това влезе в сърцето ми, мисълта за загубата на толкова много неща. Мислех си: колко ужасно е, че тези хора са загубили близките си, домовете си, лекарствата, лекарите, на които разчитат. Това е просто най-лошият сценарий, но и е пример, че парите могат да направят нещо съществено.

МК: Трябва да ви кажа, че в средата на 80-те години бях на аукцион, в полза на фонд за борба против СПИН, и казах на приятел: „Независимо от каквото и да било, трябва да имам тази снимка на Бърт Стърн. " (МК вади голяма снимка на Тейлър с грима на Клеопатра, целувайки Ричард Бъртън по време на репетицията.) След като цената стана луда и хората започнаха да се оттеглят, остана още един човек от другата страна на стаята, а аз продължавах да се надявам. Тогава един приятел до мен каза: „Мисля, че това е Марк Джейкъбс! Двама дизайнери се борят един с друг." Станах и казах: „Взимам я" – така и стана! Вие и Бъртън. Оттогава е в дневната ми. Донесох я от Ню Йорк.
ЕТ:
О, колко сладко. О, искам да мога да я имам. [тихо] Това е целувка. [Плаче, слага пръста си на устните, целува го, после докосва устните на Бъртън на снимката.]

МК: Това е целувка.
ЕТ:
Съжалявам... Не знаех, че ще ме докосне така. Благодаря ви, че ми я показахте. Единственият, който ме целува по този начин сега е кучето ми.

МК: Но знаете ли? Това не е лошо! Никак даже. Е, може би нямам художествена колекция като вашата, но имам портрет на Берт Стърн на вас и Ричард.

ЕТ: Искате ли да го подпиша?
МК: Ще съм задължен, разбира се!

Емоции, спомени, страсти и любов движат това интервю, допълнени от вкусни глътки чай. Накрая и те стават част от духа на тази жена и въздуха, изпълнил  бялата стая на Лейди Елизабет Тейлър...

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 1 ден

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 23 часа

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.