Следва

Double Trouble: Military fight

Гоша Рубчинский, един от най-смислените бунтари в модата и неговата Есен 2018 колекция

Пак...и пак... и пак

Runway преди 6 години

В Екатеринбург преди дни се състоя актуалното ревю на обожаемия от целокупното фешън войнство шантав руснак Гоша Рубчинский, с което той завърши серията от представяния в различни руски градове /след Калининград и Петербург/. Екатеринбург, бивш Свердловск, е родният град на първия демократичен президент на страната - Елцин, на "художника на перестройката" - Ерик Булатов, на прочутите Свердловски рок-клубове ("Наутилус" и "Агата Кристи") и, изобщо, люлка на 90-тарската култура. Логично, Гоша избира именно "Елцин център" в Екатеринбург, за да покаже колекцията си за миналото и бъдещето на постсъветска Русия.

На фасадата на центъра се прожектира логото на бранда, а за самото ревю е отделен цял етаж с музейна експозиция, по който със стремителни крачки в хаотична траектория стъпват моделите. Този път форматът на шоуто е измислен предварително: моделите се движат из стаите като в хотел, бутайки се не само един в друг, но и в модните редактори, агресивно бият барабани, играят на електронни игри - в общи линии вършат каквото си искат.

И този сезон Рубчинский продължава колаборацята си с Burberry. Символично, понеже това е един от първите знакови западни брандове, представени в Русия след разпада на Съветския Съюз. В колекцията влизат ризи, панталони, тренчове, парки и аксесоари - общо 13 артикула с разпознаваемото каре. Дизайнерът продължава сътрудничеството си и с adidas, което датира от вече три сезона, и прави спортни екипи с надпис "Россия" и иронична версия на най-оскърбителното руско понятие на "костюма адидас" - действително класически oversize костюм с панталон. За втори път, след колаборацията от 2016 година, Рубчинский се обединява и с Levi's, като този път дизайнерът показа своята версия на 501 и trucker якето. Новост е обувната линия с Dr. Martens, в която влизат мокасини и боти /първо сътрудничество на култовия британски бранд с руснака/.

И така, есента и зимата на 2018-та са плътно свързани с миналото на Русия. Спортните костюми с размер като на батко ми, ъндърграунд рок-звученето, принтовете на Ерик Булатов, носталгията по дефицитната мода, всичко това заедно са лайтмотивите в колекцията на Гоша, подчертани от милитъри привкус. Бомбъри върху агресивни млади момчета, военни рубашки, якета като за спецакция, и костюми или шалове, в които символично се преплитат руското и американското знаме с военния нюанс на каки - вероятна реминисценция на трагичните събития от 1994–1996 година, на неудачните опити в демократичност или на абсурдните събития от настоящето в родината на дизайнера, пък и в нашата. Прощаването на руснаците с американската мечта, сякаш се оказва основна тема в представянето в "Елцин център" - на финала моделите пеят "Последното писмо" (по-известно като "Гудбай, Америка") и "Наутилус" - песента, неформален химн на прозападните перестроечни движения от 1985-та, на която Данил Багров си тръгва от САЩ за дома във финала на "Брат 2".

Рубчинский изобщо не оставя съмнение, че дрехите му са далеч повече от намигвания към скейтърството или кирилицата. Колекциите на дизайнера са повече истории, съставени от еклектични носталгични референции към миналото и бъдещото поколение на 90-те и нова Русия, които посрещнаха тази сложна епоха като възрастни, но все още преживяват постсъветския опит и отчасти се идентифицират с това време, независимо, че те вече спокойно могат да си купят тесни Levi's, без угрозата от затвор.

Всичко това в галерията горе>>>


More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 1 месец

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.