Следва

Веско Ешкенази и Людмил Ангелов ни канят на ТАНГО!

PRINT SCREEN COPY: Самостоятелна изложба на Мариян Ценов

Галерия ЕТЮД
ул. Цанко Церковски 34 /площад Журналист/, София
 

Events преди 6 години

Галерия „ЕТЮД“ има удоволствието да ви представи самостоятелна изложба на един артист, изявяващ се в полето не само на визуалните изкуства, но и на движенческия пърформанс – Мариян Ценов. Експозицията, носеща заглавието “Print screen copy, ще бъде открита на 3-ти февруари в столичната галерия Етюд (ул. Цанко Церковски 34). С тази изложба авторът представя концепцията си чрез трансфериране на натрупани идеи и образи, попаднали в зрителното му поле. Едно пресъздаване на смисли, базирани върху видимото, които от виртуално-компютърното пространство се насочват към сетивно-менталното.

В ИЗЛОЖБАТА ще се представят широкоформатни принтове без рамки, като по време на откриването ще се проведе и своеобразен експеримент. Присъстващите зрители ще могат да разглеждат изображенията само чрез външен светлинен източник (фенерче или собствено мобилно устройство). Всеки дошъл на откриването на изложбата ще може да си вземе принтове – по негов избор, които ще са поставени на стените в пространството на галерия Етюд.

Ето и самата концепция на художника за неговата експозиция:
„Кога и как приемаме видимите неща за даденост, за
интерпретирано преповтаряне, за визуална тавтология?
В предстоящата изложба няма да се търсят отговори на подобни въпроси.
Те са основата, която се премахва в търсене на смисли, базирани върху видимото, които от една реалност преминават в друга. Подобно на тази призма „Това видях – Това ще видите“ се натрупват изображения копирани като копиране на видимото в собствената му буквалност. В този своеобразен трансфер на изчерпани идеи и намерения се заемат фрагменти регистриращи преходното в неговата преходност. Всичко попадало в зрителното поле на автора се размива в несъзнавано, аутсайдерско преживяване, в непрекъснат процес на преповтаряне.“
Мариян Ценов

Мариян Ценов е роден през 1978 г. в град София. 2015 г. завършва магистърска програма „Семиотика и педагогика на изобразителното изкуство“ в специалност „Изобразително изкуство“ на ФНПП към СУ „Св. Климент Охридски“. Понастоящем е докторант в същата специалност.

Мариян Ценов се изявява най-често в сферата на движенческия пърформанс, но също така работи и в областта на рисунката, дигиталния колаж, художествената инсталация. Има множество участия с авторки пърформанси в пърформас-фестивали (Sofia Underground performance festival, AEON festival, фестивал на пърформанса „Шах с пешката“). Участвал е в групови изложби в България и в чужбина (Виена, Будапеща, Дрезден).

Интересите му в изкуството са разнообразни, насочени предимно към експериментиране с различни изразни средства. Съществен аспект в търсенията му е интуитивният подход, моментното хрумване рефлектиращо от една страна в създаване на изображения и форми в сферата на живописта и скулптурата. От друга страна подобна психо-физическа рефлексия е пренесена и в пърформанса като субект-обектно присъствие превърнато в индивидуално ритуализирано поведение.

По отношение на работата му в полето на пърформанса, Мариян Ценов споделя: „Експериментирам в изкуството на пърформанса, където непосредственото себеизразяване и вътрешните импулси са определящи за вътрешната нагласа в изявите. Носенето на маска в изпълненията е свързано с трансформация на разпознаваемият образ превръщащ се от субект в обектна фигура. Занимава ме присъствие на тялото, движението като поведение и пърформанса като индивидуален ритуализиран акт.

More from View Sofia

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 6 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?