Следва

Момиче или момче ще си имат Криси и Джон Леджънд?

R.I.P Ингвар Кампрад: Няколко факта, които не знаехте за създателя на IKEA

Основателят на Ikea и един от най-великите предприемачи на 20-ти век, почина на 91-годишна възраст.

Celebrities преди 6 години

Ингвар Кампрад си отиде от нашия свят в съня си в неделя. Въпреки че бе един от най-богатите хора в света, бащата на Ikea бе известен със своя простоват и спестяващ начин на живот.

Предприемаческото си мислене Кампрад започва още от малък, когато, пътувайки с велосипеда си продава на съседи от риба и коледни украси до дребни предмети като химикалки.

Основава IKEA, когато е едва на 17 години - знаем, че ви е трудно да повярвате, че най-голямата верига за мебели, която има 412 магазина на 49 пазара, и продължава да се разширява, е създадена от тийнейджър през 1943 година в Швеция. Ингвар обаче смело навлиза в бизнеса от най-ранна възраст, получавайки поръчки по пощата. Пет години след създаването на IKEA, той започва да продава мебели, а 20 години след старта, Кампрад разширява пазара и в Норвегия.

Всъщност IKEA е съкращение от неговите инициали, плюс началните букви на семейната ферма в която се е родил - Elmtaryd, и близкото село Agunnaryd.

Макар, че има огромно богатство предприемачът винаги е предпочитал да купува стари дрехи /втора ръка/: "Не мисля, че съм носил нещо ново в живота си", беше споделил преди време Ингвар.

Кампрад категорично отказваше да харчи излишни пари. Приживе той караше близо 20-годишно Volvo, отказваше да се вози с такси и винаги използваше метро и автобуси, винаги е летял с икономична класа и до последно живееше в Швейцария, за да избегне строгите шведски закони за данъци.

Има интересни слухове, че няколко пъти Ингвар Кампард е бил забелязван да събира сол и черен пипер от ресторантите, за да не си ги купува сам.


More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 2 часа

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Тенис мода номер 4 от Зендая, този път в бяло

Celebrities преди 23 часа

Тенис модното турне на Зендая вече е към своя край. Признаваме се, никога не сме се радвали толкова на буквалната мода. Стилът на актрисата, вдъхновен от тениса, за премиерата на предстоящия филм Challengers, обаче, определено е нещо много специално. През уикенда видяхме разнообразие от бели тенис визии в Милано, следващи показаното в Сидни, Париж, Рим и други столици, така че се гмурваме в приказния стилов свят на талантливата актриса, създаден от стилиста Лоу Роуч (Law Roach), за пореден път.