Следва

Breathtaker - Копринена рокля Ermanno Scervino

Labels – Christobal Balenciaga- Кралят на изчистения силует

Той е испанец. Всъщност един от най-известните испанци. Кристобал Баленсиага е един от най-големите модни дизайнери, властелин на фината линия, семплия и минималистичен дизайн, вниманието към детайла...

All fashion преди 14 години

Кристобал Баленсиага е един от най-големите модни дизайнери, властелин на фината линия, семплия и минималистичен дизайн и вниманието към детайла.
 

Баленсиага е роден в Гетария, който се намира близо до гр. Сан Себастиян в Испания през 1895 година.
По-късно става толкова популярен в света на модата, колкото може би е само един друг негов сънародник - Пако Рабан.
 

Малкият испански шивач още в най-ранна детска възраст прави впечатление на жените в родното му градче с шивашките си умения и с таланта си да копира до съвършенство произведения haute couture.
Още 14-годишен  той умее да конструира, моделира и шие облекла със сложни силуети като изпипва перфектно детайла и създава рокли и костюми, които без проблем могат да се конкурират с най-изисканите и сложни тоалети на известните имена в модата през онези години.



След като младото момче придобива сериозен опит като шивач, докато асистира на шивачките в градчето му, през 1916 година отваря собствено ателие в Сан Себастиан.

15 години по-късно за Баленсиага се говори като за един от най-добрите модни шивачи в Испания, а може би и един сред най-добрите в Европа. През 1936 година се мести в Париж, където продължава да се занимава с шиене и създаване на облекла. В столицата на модата бързо приемат испанеца, който умее сам да измисли, скрои и ушие дрехите. Освен с таланта си, той става популярен сред дамите от висшето общество и с красотата си, чаровната си усмивка и перфектна фигура. Това допълнително спомага за успеха му.



Испанският дизайнер е известен и с минималистичния си стил и тъмните цветове, които използва.
Неговият дизайн е изчистен и семпъл. Маестрото залага на прави и стилни силуети и мрачни, на екстремно елегантни цветове. Много популярни са костюмите му в различни нюанси на кафявото, които най-вероятно слагат началото на по-цветния му период.



През 50-те години на 20-ти век той придобива популярност на колорист заради използването на ярки и смели цветове в най-различни комбинации. Дори в края на този период представя пуловери и жилетки в цветни комбинации на яркорозово и яркожълто, които моментално се превръщат в хит.



Когато използва тъмни цветове на сивото, черното и графитеното, той добавя винаги по малко бяло за контраст, чрез който подчертава елегантността на моделите си. През 1939 година представя и една от най-елегантните си колекции от облекла с паднали рамене, силно подчертана талия без корсет и поли с лек обем при бедрата.

Силует, който слага началото на появилия се по-късно и представен от Кристиан Диор стил “New Look”.
 

Малко по-късно Баленсиага представя нов тип свободни рокли като добавя обем в раменете и издърпва силуета напред, което създава свободна и лека конструкция при гърба на роклята. След това предстоят свободните копринени рокли тип ризи, сака и палта с широки ръкави тип прилеп и цветните чорапогащници.



Кристобал Баленсиага е един от първите дизайнери, които обличат манекенките на ревютата в бодита.
Привърженик до маниа на семплия и изчистен стил, той никога не престава да залага на нежните прави форми. Известен е и с белите якички, с които украсява  тоалетите, както и с големите декоративни копчета.

Баленсиага се оттегля от модата през 1968 година, а през 1972 година умира.



Днес главен дизайнер на марката е французинът Nicolas Ghesquiere, който умело пресъздава стила Balenciaga.
А именно изчистените форми, но със сложен дизайн, семплия силует и перфектния френски стил.
 

More All fashion