Следва

IMANY отново идва в България

КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР „МОРСКО КАЗИНО“

ИЗЛОЖБА ПЛАКАТ • ПРЕПОДАВАТЕЛИ • СТУДЕНТИ
1 – 28 ФЕВРУАРИ 2018

Events преди 6 години

Началото на специалност „Плакат и визуална комуникация“ в Националната художествена академия се поставя през 1947 година с откриването на първото ателие по плакат с преподавател Борис Иванов. След което специалността е наречена „Приложна графика“, а по-късно „Плакат“.

През 1956 година, чрез конкурс за доцент по плакат, в специалността идва Александър Поплилов – оставил зад себе си повече от 30 випуска свои възпитаници, които определят облика на българския плакат и приложна графика в следващите десетилетия. През периода 1962–1966 година, Проф. Поплилов е и ректор на Академията.

По-късно като асистенти на проф. Поплилов се присъединяват и бъдещите професори Димитър Серезлиев и Иван Газдов. Проф. д-р Иван Газдов с над 40-годишната си преподавателска дейност е доайен на специалността. Той е ректор на НХА от 1999 до 2003 година и автор на множество трудове за плаката.

В катедрата оставят своя отпечатък още имена като Никола Мирчев, Преслав Кършовски, проф. д-р Васил Йончев, Петър Сл. Петров, проф. Людмил Чехларов, проф. Димитър Тасев, проф. Димитър Трендафилов, проф. Пламен Вълчев и други.
През 2003 година с добавянето на „визуална комуникация“ към наименованието „Плакат“ се разширяват и очертават сферите на приложение и бъдещите посоки в развитието на специалността. Днес тук преподават проф. Георги Янков (ръководител катедра), проф. д-р Николай Младенов, доц. д-р Кристина Борисова, гл. ас. д-р Ненко Атанасов, ас. д-р Георги Павлов и ас. Стоян Дечев.

Съхранила академичния дух и традиции, специалност „Плакат и визуална комуникация“ в НХА продължава да бъде най-притегателното образователно и артистично пространство, оформящо значителна част от съвременната визуална култура.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.