Следва

ЛЮБОВТА НЕ Е САМО ЗА 20-ГОДИШНИТЕ

НДК ЗА ПЪРВИ ПЪТ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ „САЛОН НА МУЗЕИТЕ”

На националния празник 3 март събитието ще отвори врати за посетители с вход свободен

Events преди 6 години

Специална селекция от музейните сбирки на столични и регионални музеи и галерии ще бъде показана на единствения по рода си „Салон на музеите” в НДК. Той ще се проведе в периода 3-5 март, когато на площ от повече от 500 кв. м. във фоайето на ет. 3 в Двореца ще бъдат представени близо 40 музеи и няколко галерии от всички краища на България.

Идеята е на едно място да бъдат представени реплики на шедьоври, както и различни щрихи от дейността на българските музейни институции, които имат ключова роля в популяризирането на богатото културно-историческо наследството на страната ни.
Сред участниците в „Салона” са археологически, етнографски, исторически, регионални и къщи-музеи от София, Пловдив, Русе, Благоевград, Смолян, Перник, Враца, Карлово, Сопот, Силистра, Исперих, Асеновград, Велинград, Свиленград и др. Свои произведения ще покажат и Национална художествена галерия, Градска художествена галерия „Борис Георгиев” във Варна, както и Художествената галерия в Русе.

„Възнамеряваме да представим „Салона на музеите” и пред официалните гости, които ще участват в 8-мата Среща на министрите на културата на АСЕМ на 01 и 02 март в НДК. Тази среща е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС и на нея се очаква да присъстват не само министрите на културата на 28-те държави-членки на ЕС, но и тези на Норвегия, Швейцария и 21 страни от Азия, както и генералният секретар на АСЕАН, ЕК и ООН. Културно-историческото наследство по българските земи има съществен принос за формирането на европейската цивилизация и се радваме, че всички тези официални гости от цял свят ще станат съпричастни към този факт”, казва инициаторът и ръководител на проекта Ивелина Кючукова.

More from View Sofia

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.