Следва

Личен стил: Никол Предьова

Миналото: Историята на легендарните таби-бутс на Maison Martin Margiela

И като как така се оказаха главен герой в ревюто на Vetements

All fashion преди 6 години

Преди няколко седмици Vetements представиха новата си есенно-зимна 2018/2019 колекция, която в пълния си блясък е тук, и отново накараха да се заговори за тях.

Този път дизайнерът на марката Демна Гвасалия бе обвинен в плагиатство — някои от показаните на подиума модели обувки поразително приличат на култовите tabi boots на Мартин Маржела. Гвасалия отговори простичко: "Това е отдаване на почит към бранда, за който съм работил". Действително, грузинецът работи за МММ в продължение на 8 години, включително в периода, в който основателят на марката все още е начело. Дали този факт може да оправдае очевидния копи-пейст от страна на Гвасалия, определено е спорно.

Tabi boots всъщност са едно от най-разпознаваемите неща на модна къща Maison Martin Margiela, което е валидно до ден днешен, цели 9 години след излизането на самия Маржела от компанията и изключването му от името на фирмата. За първи път tabi boots са показани в дебютната му колекция през 1988 година — моделите излизат на подиума, постлан с белоснежна тъкан, в необичайни обувки с боядисани в червено подметки, които оставят ярки следи. По-късно Маржела ползва тази тъкан в един от тоалетите в следваща своя колекция. Ако трябва да се спази крайната коректност, да го наречем в този контекст първопроходец не би било съвсем точно, защото той взима за база готов дизайн и го интерпретира. Иде реч за дзика-таби — вариация на традиционните японски таби, напомнящи еластични маратонки. Измислени от братята Токудзиро и Сиедзиро Исибаси (последният е основател на компанията Bridgestone) през 1922 година, те получават огромна популярност доста по-късно - през 1951-ва, когато японският бегач Сигеки Танака побеждава на Бостънския маратон, обут в чифт дзика-таби на марката Onitsuka (днес известна като Asics).

Гениалността на Маржела се заключава в това, че не просто копира вече съществуващ модел, но, взимайки го за основа, вижда принципно нов за модната индустрия продукт. "Исках да създам обувка-невидимка, която да изглежда все едно сте боси", казва Маржела. В определен смисъл tabi boots така и не остават "невидими", от онзи момент дизайнерът ги включва във всяка своя колекция (обяснявайки това с невъзможността му да разработва нови модели всеки сезон, затова пък може просто да пуска на подиума боядисаните в различни цветове обувки от миналогодишните колекции), и междувременно стават абсолютен бестселър на Maison Martin Margiela.

Дали Маржела е очаквал този феноменален успех? Едва ли, след като признава в интервю, че "от няколко сезона хората сами започнаха да се интересуват от нашите tabi boots — искаха все нови и нови вариации, и слава Богу!" Щастливият случай помага един единствен чифт обувки да се превърне във визуален символ на цял бранд и обект на копиране от много други. Но, както знаем, подражанието е висша форма на лицемерието.

Което ни кара да носим истинските tabi, точно като стилистката на Vetements, чиято история е тук.

More All fashion