Следва

От архива: Уляна Пръмова - новият директор на дирекция „Информация" в БНТ, пред View Sofia

Смартфон-абюз или защо ровиш в телефона на половинката?!

Кутията на Пандора...

Love преди 6 години

Всички сто процента знаем, че да се ровиш в чуждите неща и още повече - да четем чужда кореспонденция, е лошо. Което никак не ни пречи, докато любимият е под душа, да вземем смартфона му и да ровим, ровим... За какво точно, се опитват да обяснят психолозите:

Причина 1: "Искам за знам всичко за него"
Има хора, на които просто им е важно да знаят максимално повече подробности от живота на партньора си. Работата, приятелите, родителите, първата жена, бившото гадже... От най-добри подбуди, честна дума: нещо би могло да стане, а ти няма да разбереш или ще разбереш последна? Предупреден значи въоръжен.

Истината: преди всичко, ти дори не търсиш доказателство за измяна. Просто смяташ, че знанието е сила, а отсъствието на тайни — гаранция за точни отношения. И наистина, какви биха могли да бъдат тайните на второто ти аз? Но всъщност самата теория за това второ аз е опасна с това, че не позволява в отношенията си двамата да останат отделни личности. Неосъзнатото желание за сливане в едно цяло би довело единствено до това мъжът в един момент да се усети като в капан в този тандем.

Твърде подчертаното ни участие в живота на любимия говори за това, че на нас никак, ама никак не ни е спокойно. За което има няколко варианта: или самата ти си пределно неспокойна личност, което не ти оставя друго, освен да се тревожиш и в рамките на отношенията си. Веднага възниква въпросът: защо?

Уви, четенето на чатовете в смартфона на мъжа или гаджето не ни помага да се отървем от притесненията си, напротив - изникват повече въпроси, отколкото отговори. Съобщенията, често в неясен контекст, трудно ни упътват относно постъпките на човека, но пък дават хляб на тревожните ни фантазии.

Причина 2. "Вярвам му, но..."
Ако в отношенията постоянно възникват всякакви "но", значи нещо не е наред: там, където има подозрения, няма доверие. Често именно недоверието и ревността са главните причини да се заглеждаме в чуждия смартфон или лаптоп.

Често необходимостта да бъде уличен партньорът в нещо се превръща в натрапчива идея. Нямаш очевидни поводи за ревност, но упорито продължаваш да търсиш потвърждение на фантазиите си. Той не си взе папката, а каза, че отива на съвещание, дали не отива на среща? Почти сигурно, той в момента е с е с някоя дългокрака, шармантна и непознаваща граници блондинка?!

Ако мъжът се държи безупречно, то проблемът е в твоята самооценка. Важно е да се вгледаш в собствените си комплекси и да помислиш как да върнеш увереността, както в самата теб, така и в партньора.

Причина 3: "Имам кофти опит"
Може би пък, случва се нерядко, ти вече си минала през изневярата на партньора. И живееш с убеждението, че мъжете по принцип не могат да бъдат верни. Съответно очакваш и дори се надяваш в потвърждение на вярата ти, да откриеш в телефона му доказателството.

Трябва да се работи над доверието, защото ти позволяваш на емоционалната тъга от миналото да прецаква настоящето ти. В края на краищата как ще се развиват отношенията с мъжа, зависи от двамата. Постоянното връщайки се към негативния опит, зацикляш в обстоятелства, които няма нищо общо с настоящата ситуация. Вторачването в предишния опит е абсолютна грешка.

Опитай се да отговориш на въпроса, възможно ли е в този живот да контролираш всичко? И до какво би довел този свръхконтрол?

Да се вкараш в амплоато на таен агент е ок, ако съумееш да си отговориш на въпроса: как ще се възползваш от получените данни? Ще кажеш, че случайно си прочела есемесите, докато си ровила в телефона му? На каква реакция разчиташ? Че той спокойно ще ти обясни всичко, ще те утеши, ще те увери, че не бива да се тревожиш за нищо, или напротив, ще се разкае, че е сбъркал?

Едва ли. По-скоро партньорът ти ще се обиди и ще престане да говори с теб. Или ще попита, защо до момента, в който си започнала да ровиш в телефона му, не си поговорила с него?

Добре е да помним, всеки човек има право на лично пространство, и преходът към по-близки отношения не отменя това право. Мнозина погрешно смятат, че печатът в паспорта или признанието в любов дават на единия човек правото да контролира живота на другия.

Приключваме с митовете за идеалната любов, където двама се сливат завинаги в любовен екстаз. Възрастните хора живеят отделно един от друг, полагат им се собствен живот, мисли, идеи, интереси. И сами решават с кого да ги споделят.

More Love