Кристиан Мандеал и Евгени Божанов в зала „България“

Кристиан Мандеал и Евгени Божанов в зала „България“

Любимият ученик на Херберт фон Караян и Серджу Челибидаке...

...прочутият диригент Кристиан Мандеал и пианистът с неповторим темперамент, почерк и прочит Евгени Божанов се срещат на сцената на зала България с един Императорски концерт – Концерт за пиано No 5 от Бетовен. В концерта на 15 февруари ще звучи и „Фантастична симфония“ от Хектор Берлиоз.

Кристиан Мандеал е смятан за най-успешния румънски диригент в наши дни. До 2010 г. той е главен диригент и главен музикален директор на Букурещката филхармония и е отговорен за възхода на оркестъра на международната сцена. По същото време е и художествен ръководител на Северния Израелски оркестър в Хайфа и Баския национален оркестър в Сан Себастиян, главен гост диригент на Halle Orchestra, Манчестър (първият, който получава тази позиция в 150-годишната история на оркестъра), Белградската филхармония и Копенхагенската филхармония. Работил е с редица от водещите световни оркестри: Лондонския симфоничен оркестър, Лондонската филхармония, Кралската филхармония, Симфоничния оркестър на Би Би Си, Симфоничния оркестър на Бирмингам, Кралския филхармоничен оркестър на Ливърпул, Чешката филхармония, Пражкия симфоничен оркестър, Филхармонията на Сао Пауло, Хелзинки, Монте Карло, Копенхаген, Москва, Варшава, София, Белград, Загреб и Токио и мн. др.

Международната кариера на Евгени Божанов започва след като печели няколко международни награди от големи конкурси като “Святослав Рихтер” в Москва, “Кралица Елизабет” в Брюксел, “Ван Клайбърн” във Форт Уърт, Тексас и “Фредерик Шопен” във Варшава.

Концерт за пиано No 5, известен като "Императорски", е вероятно последният концерт, написан от Бетовен в периода 1809 - 1811г във Виена. По това време той е бил почти глух. Концертът е посветен на ерцхерцог Рудолф – покровител и ученик на композитора.

Билети за концерта все още се намират на касата на зала „България“ и онлайн на ticketsbg, epay и eventim.

Още за концерта.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.