Следва

Street style: NYFW 2018-та

Истории от живота: Каролина Ерера

Луксът е в интимността на личния живот...

All fashion преди 6 години

Една единствена е тaзи жена. Двубуквие, превърнало се в символ на американската мода и прочит на вечната женственост - СН. Или другото име на чара и безупречността - госпожа Каролина Ерера - емблема за вкус, финес, влиятелност.



Когато е на сцената, всеки сантиметър от нея е жената, която обещава едноименната й модна къща – тази с визия на безупречен блясък. Доказателство, че възрастта (79) е само число, когато става дума за външен вид, способности и красота. Тя е история, опит, спомени, описание на живота... Обединявайки мечтите, постиженията, значението на абревиатурата „СН“ и всичко това, което я прави това, което е, гранд дамата разказва за живота си от началото му  до днес. Бяла риза, черен панталон, много перли, усмивка, позитивен спирит и топло кафе, подкрепят важността и силата на откровените й думи, разлиствайки душата й пред всички нас.

Carolina as a child…

На 8 януари 1939 година, в Каракас, Венецуела, се роди Мария Каролина Жозефина Паканинс и Ниньо, дългото ми Аз. Дъщеря на Гилермо Паканинс Асеведо – офицер от въздушните сили, впоследствие губернатор на Каракас. И на мама, Мария Кристина Ниньо Пасиос, която пътуваше често и общуваше с много кралски особи, която ме запали по модата и ми вдъхва куража и дисциплината, за да стана това, което „СН“ е в момента. Родителите ми бяха много специални. Майка ми - много романтична фигура, а баща ми - изключително хубав, забавен... Къщата, в която израснах... Винаги си спомням къщата на детствотото ми с щастливите спомени. Имаше красива градина, а извън прозореца на спалнята ми - жасминова лоза, която се "отваряше" всяка вечер с божествен аромат. Когато бях дете, исках да бъда куче или кон, в зависимост от деня. Тогава не знаех, че модата съществува. Бях много влюбена в конете ми, обичах да яздя, да скачам и играя тенис. Модата е спала в мен. Едва когато като тийнейджър се срещнах с Холивуд, започнах да разбирам какво може да направи модата. Започнах да гледам всички тези много глам жени от филмите, като вампири с цигарите и шапките с воали. На 15 години вече исках и аз да бъда вамп.

Carolina as older… 

CH, алтер егото ми, се омъжи през 1957 година за първия си съпруг - Гилермо Бехренс Тельо, венецуелски земевладелец. Имаме две дъщери - Мерседес и Ана Луиса. Разделихме се през 1964-та, а през 1968 г. се омъжих за Рейналдо Ерера Гевара. Това е човекът, който наистина ме кара да се смея. Не можете да забравите човек, който има хубаво чувство за хумор, нали? След това се родиха другите ми две дъщери - Каролина Адриана (музата ми) и Патрисия Кристина. Това е достатъчно. Мисля, че луксът е в интимността на личния живот.

Carolina in fashion… 

След като получих позитивни критики за първата ми модна колекция, лансирана през 1980 година, се преместихме със семейството ми от Каракас в Ню Йорк. Следващата година създадох собствената си марка Carolina Herrera. Първата лична колекция беше блясък и елегантност - всички онези образи, които бях гледала във филмите. Исках всички тези жени да изглеждат супер блестящи и елегантни. И трябва да кажа, че това е любимата ми колекция. Е, последната е винаги най-любима, но тази е в сърцето ми. Беше забавно да се направи, беше и много трудно. Когато правиш нещо, което не знаеш къде отива или какво ще се случи, си като сляп. Но жените го харесаха. Просто трябва да предложиш нещо, което интуитивно знаеш, че никой не е посмял преди теб. Аз не съм в модния бизнес. Аз съм по-скоро в бизнеса за красота, защото искам жените да изглеждат по-красиви, когато носят Каролина Ерера. Искам да направя нещо красиво за тях, а не да съм дизайнер, който иска да бъде много хипнотизиращ в момента и след това да изчезне след два месеца. Какво друго мога да кажа... Елегантността не е само това, което носите. Става въпрос за това, което искате да проектирате чрез вкуса ви - за книги, за къщи, за картини, касае начина, по който се движите, по който говорите. Опитвам се да не следя тенденциите, защото виждам всички в едно и също нещо и не ми е забавно. Модата трябва да е забавна – има нужда от това! Винаги се опитвам да добавя нещо ново и модерно в моите проекти, за изненада. Искам жените да изглеждат като истински жени, а не като клоуни, защото това е модерно. Харесва ми модата да бъде за сега и за бъдещето. Имам отговорност към жените, които купуват и се обличат в Каролина Ерера - да ги накарам да се чувстват уверени, модерни и преди всичко красиви - независимо от тяхната възраст.

Carolina and art… 

Арт, разбира се! Изкуството ме вдъхновява винаги. Това може да бъде красива картина, разходка по улицата или наблюдаване на хората наоколо. Може да е разговор или книга, която чета. Трябва да използвате въображението си през цялото време - и трябва да сте любопитни да откривате нови неща. Първата картина, която осмислих и ми хареса, беше "Градината на земните удоволствия" на Йеронимус Бош, бях на шест,  в Музея Прадо в Мадрид. Все още се връщам там, всеки път, когато съм в града. Много ми харесва използването на червено в "Млада жена и нейното малко момче" от италианския художник Бронзино. Има много картини, които обичам, но напоследък съм обсебена от Ел Джалео, голямото произведение на Сарджънт. Испански фламенко танцьори, рисувани по много елегантен начин през времето, когато е живял в Испания. Срещнах се с Анди Уорхол и често бях забелязвана в Студио 54. Това място има голямо значение и е нещо, което никога повече няма да се види. Това беше пространство за много талантливата група - Халстън, Анди, художници и скулптури, всички заедно, но вече не го виждаме, няма ги. Анди беше единствен, подари ми портрет. Стои ми в офиса все още. Ако говорим за литературата като изкуство, много я обичам. Вдъхновява ме, но няма книга, която ме е променила. Имам любими като „Гордост и предразсъдъци", често я чета. Обичам да казвам, че ако не бях дизайнер, щях да бъда писател. Харесват ми класиките, като „Смърт във Венеция“. Някои филми, като „Аватар", трябва да се видят на голям екран, чувството е различно. Всичко това е изкуство. Изкуството е специфична материя, трябва да ви хареса. Трябва да имате страст за това, като мен.

Carolina and her person…

Ах, какво да кажа? Собственият психоанализ няма да е забавен за читателите. Може би, ако разкажа факти, които не знаете... Питайте каквото искате, готова съм! – облягайки се във фотьойла, казва Каролина, подреждайки перлените колиета, с изпъната шия и ръце в позицията на владетел.

Ако мога да променя нещо в себе си... ще бъде моето нетърпение.
Не знаете, но съм много добра в... почистването. Каквото и да забележа, почиствам: килими, възглавници. Всичко това... Обичам почистването!
Не знаете, но не съм добра в ... готвенето. Имам готвач, признавам си.
Това, което виждам, когато гледам в огледалото... е някой, когото познавам много добре. По-скоро я харесвам.
През нощта мечтая за... през нощта спя, а сънувам през деня. Имам много фантазии в съзнанието си. Мисля, че хората имат нужда от това.
Любима дреха... винаги вечерната рокля. Цветът зависи от случая.
Искам никога да не съм носила... скръбно облекло по погребенията на хора, които обичам.
Не е модерно, но ми харесва... млечен шоколад.
Колата ми... винаги Мерцедес.
Къщата ми е... много уютна, много интимна къща.
Тайната ми... няма да ви кажа.
Най-голямото ми съжаление... че не мога да пея като Мария Калас.
Моят злодей в реалния живот... нещо, което мразя, е жестокостта към децата или към животните.
Последният път, когато плаках... миналата седмица, гледайки „Изборът на Софи" по телевизията: ужасна история за жена, която оставя децата си.
Петгодишният ми план... бизнес-мъдър, да отворя магазини навсякъде по света. Лично аз не знам къде искам да бъда. Трябва да живееш живота, както идва; всичко може да се случи между сега и тогава.
Какъв е смисълът... смисълът на живота е да го живееш.
Моят живот в шест думи... това беше, и е, прекрасен живот.
 

More All fashion