Movie Test Drive: Привличане и какво да правим с него?

Movie Test Drive: Привличане и какво да правим с него?

МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ НА ВСЕКИГО

Миналата седмица посетих за първи път това, което в момента се нарича "бг кино" /смятам, че това е добър начин да се охарактезират тези ексерсизи, по подобие на определението, което се дава в музиката - "бг рап"8/.

Става дума за "Привличане", който номинално седи в афиша като филм, аз не бих се ангажирал да го нарека така. Това е нещо, в което си дават среща сценарий за тийм билдинг и видео запис от последните учебни дни, като не е пропуснат и абитурентският бал.Вероятно за първи път ще коментирам художествена творба и няма да става дума за нейното съдържание. Също така е добре да се каже, че коментарът с нищо не би се променил, ако го бях написал, без въобще да съм гледал филма.

Първо за заглавието... Във филма нито на едно място няма привличане, да не говорим за "seduction", както е преведен на английски.

Коментари: 8

P
popfolkdevotee (2018/03/03 / 05:41)
Кои са индексите, че е едно изкуство, че едно кино е станало зряло? Когато започне да се рефлексира самото то. Когато самото то си стане обект. И тук така. Колко по-изящна история можеше да се разкаже, ако бе разказано за всичко онова, кеотро е зад филма. Кой с кого се среща. Какви са разговорите между бизнеса и продуцентите..Как те пък самите се допитват до най-важните началници. Които пък по друга линия питат самите да кажем някоя актрисите, защото са вече in cahoot с нея.. Това е сюжет. И ако се абстрахира, да не са така конкретно представени, а да е турено въображение, кеото да универсализира историята, ето ви го филма..дрънка отвсякъде..че дори може да се вмъкне такава сценка..Как критикът на служба в Банка или Банките свиква в Радисън или Шерътон тези одрипаните критици от медиите, с разкривените токове на обущата, немили косите си две седмици.. И как им държи конско..Не е важно киното..разберете..Важно е йхората да вземат кредити..Важно е хората да са доволни..Това е важното..Да не сме видяли думи като "диегезис и мимезис.. suture.. а думите "Сюжет" и характер" не повече от въднаж, птри това само в позитивен аспект,,и дава пример"..след това се раздават ваучъри за понички на "критиците" и и от ваучъра се появява брехнтиански едно лице и казва Ние сме производители. Излязохме на пазара с 17 продукта, днес имаме 39, като този филм е нашият 40 ти продукт... А дори може да се иде по-напред..като в главата на МАркс от Капитала за стоковия фетишизъм..където стоките гоорят за тяхната принадена стойност.. Така и тези продукти, те могат да разговарят помежду си..Аз съм Вино..в мен има 2000 киклограма Грозде памид от силистренско.. а отсреща банкова услуга веднага казва "да ти отпуснем кредит..ни е сме за това, да са щастливи хората..ама чакайте..аз не съм човек..аз съм вино.. с еди каква си концентрация на редки метали..
P
popfolkdevotee (2018/03/01 / 04:16)
не е ли прекрасно! Вече се правят първите стъпки за един Болония процес за изкуството. Ян Янев във ФБ коментарите е изразил тъгата си, че критиците трябвало да се научат да бъдат морален стожер на производителя, на бизнеса, който дава парите за киното. Наистина живеем в объркано време, както казва Грамши..Старото не си отишло, новото не е дошло, посредата е време за призраци"..какво по хубаво от това. Това създава възможност примерно Първа инвестиционна банка да назначи на заплата свой критик, досежно продуктите, в , които продуктово е била позиционирана. Ако само знаеха, какво значи това на езика на философията- Теория на отражението на власт. Обектите с пълна власт над съзнанието, дори съзнанието няма да има нужда да има нужда да достига до тях и да ги отразява, те ще се позиционират направо в съзнанието
P
popfolkdevotee (2018/02/21 / 20:44)
Уважаема prolet, разбирам раздразнението Ви от правописа и неточността, която възникна в "attraction - seduction", това не бива да се допуска, но сега да обясна на уважаемата публика, защо това е така.. ако я интересува, това е защото, това е бърза медия, няма достаъчно бюджет за редакция, което е всъщност, ако трябва да сме точни, струва по-скъпо от написването на нещо такова.. Това е pro bono publico, от любов към киното и от респект към образованието по кино в България. Сега искаш ли да сравним 600 000 лв от едната страна и нула сотинки от другата.. 600 000лв и нула... Защо за едни липсата на бюджет е мобъщо всеоправдание, а за нас да не е..
you want it, you get it!
P
popfolkdevotee (2018/02/21 / 18:39)
тук е линк към оригиналното място на коментара. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10211122188113706&id=1326851859&refid=17&_ft_=top_level_post_id.10211122188113706%3Atl_objid.10211122188113706%3Athrowback_story_fbid.10211122188113706%3Athid.1326851859%3A306061129499414%3A2%3A1483257600%3A1514793599%3A1529668282942706187&__tn__=*W-R
P
popfolkdevotee (2018/02/21 / 18:35)
Понеже сме на тема бгфилми Тук ще пусна коментарът на Владимир Николов за "Възвишение"..Понеже рекламата и маркетинга е толквоа силен, такъв коментар в печата бе невъзможен да се появи. Тук сякаш наистина е оазис от този manufactured consensus.
„Възвишение” наистина се възвисява като знак за свободното и безтегловно реене на българското кино - без цел и посока. Поне видяхме, че скечът се превръща в узаконена форма в българското изкуство – след като превзе театралните зали, вече овладява и без това немощното ни подобие на кино (видяхме например как Коцето от Домашен арест се маскира като Димитър Общи). По-голямата част от структурата на възвисяващия филм е подчинена на 50-ина лафа, а съдържателно завършени в него са само няколко 3-минутни скечоподобни сцени. Имаш чувството, че целият филм е създаден единствено, за да се пробутат едни майтапчета, които целят да изтръгнат хилеж от публиката и наистина успяват. Не смях, а кикотене. Сюжетът упорито следва безкрайното обикаляне от градче в градче в търсене на парите от Арабаконак, където героите се сблъскват с предвидимото безхаберие и незаинтересованост на местните. Тези визити се случват, за да може между тях да се вмъкнат шегите, родени на фона на горски пейзажи. Тук сработва изтърканото противопоставяне – лицемерието на градската „добродетелност” срещу неподправената чистота на природното начало. Разбира се филмът има някакъв зачатъчен смисъл: 1.Стремеж към демитологизация на историята, за да бъде изтръгната тя от мъртвешкия пиетет към събития и образи – подход, който аз винаги съм адмирирал; 2. Сблъсъкът между характерния за всяко човешко същество индивидуален порив към свобода и тесния, заклещен в битовата кротост кръгозор на българите като общност, което бламира всеки революционен акт. Но какво се прави, за да се отиде отвъд простото отбелязване на този безкрайно очевиден факт? И без „Възвишение”, журналистическият наратив отдавна пристъргва по темата и от 30-ина години скимти възмутено за еснафската самозатвореност на българското общество. Но без анализ, същността на това явление и на неговите причини, не отиват по-далеч от тривиалната периодична публицистика и най-простото и изпълнено с емоции негодувание. Затова и изследователския „връх”, на който е способен филмът е неубедително натрапената буржоазна трактовка за невежеството като първопричина на обществените злини. И тъй като анализът е забранена територия за съвременната ни действителност, филмът достигна до очаквания митопоетичен изход - за изначалния трагизъм на българския исторически развой, в който априорно се съдържа ядката на неуспеха и затова цялата ни възможна битийност остава в полето на личния катарзис. Казано направо – българите са си такива, каквито са, защото са ...българи:) Да тръгнеш с амбициозната задача да десакрализираш, а сам да попаднеш в клопката на сакралното и мита, задълбавайки в почти суеверната вяра за уникалната и неповторимо трагична българска съдба, означава само едно - творческа безпомощност. Тъпи народопсихологични ескизи – това е таванът на съвременните ни творчески усилия. За киното в България можем да кажем, че самото то е вече мит – имало го е някога, но това е било толкова отдавна, че вече не знаем: реално ли е било или някакъв сън.
P
popfolkdevotee (2018/02/21 / 18:01)
нали разбирате..Има едни ученици, които по стечение на природни обстоятелства (времето) им е дошло време да завършват училище..и всчко, кеото се случва е, че те завършват. в същото време докато се случва това много интересно нещо, имаме и операция на операции на очи, реклама на dish water - Ethno някакви фасилитита за плащане през телефон и това е...и всичко това е обгърнато в един добър звук.Похвала заслужава това старание.
P
popfolkdevotee (2018/02/21 / 17:55)
my gosh, това беше щадящото ни ревю за "привличане"...представете си как щеше да изглежда, ако бяхме казали нещо за corny dialogues, lacks of characters , etc, etc. Защо ако някой каже обективно, аккво е видял, това се нарича истина. Все пак, това не е студенстка работа..Авторите са сложили маркировка, че това е защитено по закона на авторски права, тоест смятат, че това е завършен продукт на професионалисти...Въобще няма значение дали един "незавиден успех" е наречен "attraction" или "seduction", с оглед на някакви ходожествени критерии. Когато се казва,че няма сюжет се има предвид следното. че това, кеото има като сюжет е сюжет - лапалисад. Лапалисад е "след лято идва есен..тя има две очи. След вторник идва сраяда. И тук е така. Ако някой е ученик и завършва, то той просто така или инак завършва. Ако съм спал и ставам от сън, ясно е че ще стъпя на земята и ще търся чехлите. Сюжет започва да имаме, когато чехлите ги няма на мястото им..Когато отварям хладилнаика, ясно е,че ще търся нещо в него нещо. Ако намеря там 20 компота не е сюжет..сюжет е ако намеря да кажем шапка..или отрязана. глава. Или къде е къде се е скрило привличането от "Привличане".
. prolet, ще се радваме да прочетем вашите впечатления за "Харесване", Привличане" .
има някакво объркване, че рецензия, която се явява щедяща е "хейт"..ние не можем да преповторим пресрилийза на продукцията.
P
prolet (2018/02/20 / 18:24)
Може би е редно преди да се пишат безсмислици, с цел да сме "актуални", да си проучите добре инфото. Къде филмът е преведен като Seduction?! Във всичките му страници на английски е "Attraction". Освен тези грешки, може да си оправите и правописните. А за останалия безпочвен хейт, просто ви съжалявам :)

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.