Следва

LFW Есен/Зима 2018-та: MM6 Maison Margiela

Гуинет Полтроу инвестира в модна марка за плюс-сайз дрехи от висок клас

Компанията вече привлече 7 милиона долара инвестиции

Fashion преди 6 години

Ясно на всички ни е, че проблемът с това да откриеш готини дрехи, различни от манекенските, или хайде, да ги наречем класически, размери от S до L, е определено сериозен. Респективно, всеки смислен опит да се разреши той е добре дошъл. На пазара се появяват все повече брандове, подходящи за различен тип жени, като някои от тях се превръщат в изключително успешни пазарни играчи. В този ред на ново устройство на модния небосклон, марката Universal Standard, специализирана в производството на облекла плюс-сайз, успя да привлече 7 милиона долара инвестиции, като сред гласувалите доверие хора с пари и визия са: Натали Масене (основателка на Net-A-Porter Group и председател на Британския съвет за мода), инвеститорът Ник Браун, актрисата и основателка на Goop Гуинет Полтроу, основателите на MatchesFashion Том и Рут Чапмън, основателят на Toms Блейк Майкоски.

Universal Standard е създадена от модната журналистка Алекс Валдман и екс-инвестиционния банкер Полина Векслер през 2015 година. Алекс Валдман работи дълги години като моден редактор и изпитва дискомфорт от факта, че самата тя не може да носи красивите дрехи, за които редовно пише, защото от въпросните няма в нейния размер.

Брандът излиза на пазара с фешън линия в размери от 10 до 28 размери по американския стандарт. За три години марката, освен дрехи, прави и бижута с големи размери, спортни дрехи, офис-облекло и тоалети за специални случаи.

До днес общо взето дрехите плюс-сайз бяха доста маргинализирани, независимо от очевидната потребност на социума. В последните три години обаче пазара на plus size дрехи нарасна с 14%, като при това хората "възприемат размера си като временно явление" и не са готови да платят за артикул повече от, например, 20 долара: "Ако купуваш скъпо нещо, ти поемаш към себе си обещанието дълго време да запазиш това си тегло".

Затова Universal Standard въвеждат инициативата Universal Fit Liberty: ако човек отслабне /или пък напълнее/ в течение на година, марката заменя дрехата безплатно, а върнатата дарява за благотворителност. "Искахме клиентите ни да спрат да се безпокоят, взимайки решение да купят, както от емоционална, така и от финансова гледна точка", споделя относно гениалното си хрумване Валдман.

Привлечените 7 милиона свежи пари ще се насочат към иновации в областта на тъканите, в откриването на магазини, както и в разширяването на скалата на размерите - от 6-ти до 32-ри американски. Създателите на бранда искат да го позиционират не като "плюс-сайз", а като мостова марка, която да премахне границата между "плюс" и "стандартните" размери.

More Fashion

Страст и обожание: шоуто на Saint Laurent в Париж

All fashion преди 3 дни

По време на своето шоу Есен/Зима 2024/25, празнуващо прозрачните силуети, така скъпи на самия Ив Сен Лоран, творческият директор на модната къща Антъни Вакарело отдаде почит на гения на Ив с още един феноменален детайл - известната брошка със сърце, превърната в огърлица.