Следва

„Колекция Басат. Съвременно изкуство в Испания“

„Класиците на българската сватбарска музика"

Оркестърът за народна музика на БНР в месеца на любовта

Music преди 6 години

Музикален празник с много настроение подготвя Оркестърът за народна музика на Българското национално радио за големия си концерт в месеца на любовта. На 22 февруари, четвъртък, от 19.30 в Първо студио на БНР музикантите ще представят новото издание на един от най-успешните си проекти „Класиците на българската сватбарска музика". Солисти в концерта ще бъдат обичаните Нешко Нешев, Божидар Стрехин, Димитър Славов – Лоло и Илка Александрова. Под диригентството на Димитър Христов виртуозните изпълнители от оркестъра и талантливите солисти ще разкрият пъстрата палитра от емоции и традиции в българската сватбарска музика.



Сватбарската музика се заражда в България още преди Освобождението, но изживява истински разцвет през 80-те години на XX век. Тогава към сватбарската музика се насочват уникални музикални формации, от които израстват едни от най-впечатляващите български изпълнители като Иво Папазов – Ибряма, Петър Ралчев, Иван Милев, Орлин Памуков и много други.

В новия концерт от проекта „Класиците на българската сватбарска музика" акордеонистът Нешко Нешев, кларинетистът Божидар Стрехин, китаристът Димитър Славов – Лоло и невероятната Илка Александрова ще разкрият на магията на българската сватбарска музика. Акцент в програмата ще са емблематичните образци на тракийския фолклор.

More Music