Следва

It shopping list: Knit роклите, за които умираме!

Български традиции на нов глас

Изложение представя най-добрите комбинации между съвременния дизайн и традиционните български занаяти

All fashion преди 6 години

Модерни дрехи, аксесоари, керамика и бижута с български шевици и нестандартни мартеници от дърво, хартия, кожа, плат, вълна и лего елементи ще бъдат представени на първото по рода си изложение "Български традиции на нов глас" от 28 февруари до 2 март в София.

Събитието, чиито формални поводи са предстоящият Национален празник на България и Баба Марта, ще представи съвременни интерпретации на българските традиции чрез работата на млади артисти от всички сфери. Внимателно селектираните изложители вдъхват нов живот на вековните български занаяти и поставят народното творчество в нов, глобален контекст, като вплитат в него собствената си визия за мода, музика и аксесоари.

"Шевица" е популярен български бранд за шалове и аксесоари, върху които графичният дизайнер Гергана Станкова принтира елементи от автентични български шевици, пречупени през личното й усещане за композиция, цвят и ритъм.

VEZE пък среща съвременния градски дизайн и автентичната българска шевица, извезана от майстор-везбар с над 30-годишен опит в колекции от уникални рокли и ризи.

Отново български шевици са основата на аксесоарите на “Китна” - ръчно бродирани бижута от естествени материали (дърво, плат, метал) - дело на Петя Илиева.

Fusion Embassy е лейбълът, който в последните години отговаря за експорта на качествена етно музика от България в цял свят. И благодарение на него стотици фестивали и клубове могат да се докоснат до магията на българския фолклор, вплетена в модерен звук от всички жанрове. Fusion Embassy ще представи на изложението своята "Етно кошница" от всички албуми на групи, като Оратница, Kottarashki и Мерудия. За първи път на "Български традиции на нов глас" ще се запознаем и с най-новото попълнение в каталога им - специални слушалки, облечени с ръчни шевици, вдъхновени от стихиите и цветовете на четири от най-ярките етнографски области в България!

Специално за изложението дизайнерът на порцеланови чаши Екатерина Лашова ще представи нова колекция с ръчно направени чаши с български шевици.

Изложението ще престави по нещо и за всички, които са готови да разчупят представата си за една от най-българските традиции - посрещането на пролетта и окичването с мартеница! Няколко млади български дизайнери ще представят своята авторска и нестандартна интерпретация и ще ни предизвикат да погледнем с нови очи на любимия аксесоар.

SweetMeUp Boutique ще участват с проекта "Българска сила и красота" и мартеници от вълна, дърво и текстил, изработени от трима автори. Дизайнерът Андреа Милова ще покаже своите "Лууди мартеници" от цветен дървен шперплат. Ще видим и хартиени мандали от Изтока, в които чрез традиционните мартенски конци Aquelia Design вплита енергийно пожелание за благополучие, здраве и късмет. Ани Станимирова пък ще донесе ръчно изработени цветни мартеници от полимерна глина с уникален дизайн. А Crocus ще представят своите мартеници, в които езически символи се изрисуват с пирография и акрилни бои върху естествена кожа с метални елементи.

Изложението ще се състои в столичния Maxi Club (бул. Симеоновско шосе 110).

Входът е свободен!

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 1 ден

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.