Следва

Възвишение се завръща по кината за трети март

Майстори на фотографията: Мери Елън Марк

Над 40 фотографии на Мери Елън Марк Ще бъдат показани у нас

Events преди 6 години

136-ата самостоятелна изложба на една от най-уважаваните и влиятелни жени в историята на съвременната фотография - Мери Елън Марк - ще бъде показана от “Майстори на фотографията” в Софийска градска художествена галерия между 27 март и 22 април. Камерата на Марк се движи между контраста на сиропиталищата в Калкута и снимачните площадки на Холивуд, между живота на малолетни проститутки и едни от най-големите кинознаменитости.

Нейните портрети на Майка Тереза, индийските циркове, бордеите в Бомбай, децата на улиците в Сиатъл, бездомниците, травеститите и хората с ментални заболявания на улиците в Ню Йорк - от една страна, а от друга - интимните портрети на куп холивудски знаменитости и кадрите от снимачните площадки на култови американски филми с десетки номинации и награди, превръщат Мери Елън Марк в символ на фотожурналистиката, документалната и портретната фотография. В продължение на 5 десетилетия може би най-уважаваната и влиятелна жена фотограф в света:

- участва в близо 150 самостоятелни и 250 групови изложби
- изнася близо 300 лекции в цял свят
- получава над 60 награди, сред които наградата на Джордж Ийстман Хаус за цялостен принос към фотографията, както и тази на Световната фотографска организация за изключителен принос към фотографията
- издава десетки книги, уводи към които пишат Изабел Алиенде и Милош Форман...

През далечната 1974 г. излиза книгата “Фотожурналистиката: Мери Елън Марк и Ани Лейбовиц: женската перспектива”. Нейни фотоесета и портрети са публикувани в над 100 издания, сред които LIFE, The New Yorker, Rolling Stone, Vanity Fair, Vogue. Мери Елън Марк има 5 докторски степени от 5 различни университета в САЩ. Родена е през 1940 г., умира през 2015 г.

За първи път в България фотографии на Мери Елън Марк ще бъдат показани в рамките на платформата за съвременна фотография “Майстори на фотографията”, създадена от фондация МУСИЗ и фондация “Америка за България”, подкрепяна за пета поредна година от VIVACOM Art Hall. Между 27 март и 22 април в Софийска градска художествена галерия ще бъдат изложени над 40 фотографии на Мери Елън Марк от 3 цикъла - Портрети на знаменитости и кадри от снимачните площадки на култови филми, Attitude (Пози) и Indian Circus (Индийски цирк).

Марлон Брандо на снимачната площадка на “Апокалипсис сега”, Федерико Фелини, докато снима “Сатирикон”, Патрик Суейзи в калифорнийския си дом, Шон Пен в съблекалнята, Уди Алън на балкона в Манхатън, Джони Деп на снимките на “Слийпи Холоу”... Но и малолетната проститутка Тайни, чийто живот Марк проследява през годините, бездомни деца в Калифорния и Сиатъл, 9-годишната Аманда с цигара в ръка, клоуни, джуджета, хипопотам и слон под цирковите тенти в Индия, Джони Лий Купър и Хенри Милър в инвалидна количка, бутана от Туинка в бяло трико - всеки един от световноизвестните, социално контрастни и дълбоко въздействащи кадри на Мери Елън Марк ще можем да видим и в София тази пролет.

Фотографиите пристигат у нас от галерията на Хауърд Грийнбърг (Ню Йорк), който ще изнесе отворена лекция пред българската публика на 28 март, ден след откриването на изложбата. Грийнбърг е един от най-изтъкнатите галеристи на фотографии в света. Той е специалист по фотографско изкуство от XIX и XX век и е признат лидер в определянето на неговата стойност на пазара на изящни изкуства. Като признание за неговия труд в тази област и неговата ненадмината колекция от повече от 30 000 фотографии, списание „Америкън фото“ провъзгласява Грийнбърг за един от 25-те най-важни хора във фотографията.

Фотографската изложба на Мери Елън Марк в България се осъществява в партньорство с VIVACOM Art HAll и със съдействието на Столична община. Експозицията може да бъде разгледана в Софийска градска художествена галерия между 27 март и 22 април. Фондация МУСИЗ благодари на винарна “Братя Минкови”, която поднася комплимент към събитието със серията си вино Le Photographe, на Вип Трейдинг Дидживижън - официален представител на Leica за България и на Гранд Хотел София.


За Фондация „Америка за България“

Фондация „Америка за България“ е една от най-големите благотворителни организации в Централна и Източна Европа и е създадена през 2009 г. Тя е пряк наследник на Американския инвестиционен фонд, чиято успешна дейност в продължение на повече от 20 години създава капитала, с който оперира Фондацията днес. Това позволява „Америка за България“ да бъде напълно независима и самостоятелна институция.

От създаването си до днес Фондацията е инвестирала над 200 млн. долара, за да подпомогне укрепването на динамичната пазарна икономика и институциите на демократичното общество в България чрез подкрепа на инициативи в шест области: „Образование“, „Гражданско общество и демократични институции“, „Развитие на частния сектор“, „Изкуство и култура“, „Културно наследство и туризъм“ и „Социална сфера.
 

 

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 5 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 6 дни

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?