Следва

Изложба: РОСЕН РАШЕВ – РОШПАКА СИЛВИЯ ЧАНЕВА

22-ри международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

МАРТ е времето за кино в творческия град на киното СОФИЯ!

 

Movies & TV преди 6 години

Само след 8 дни световното кино и неговите автори ще преместят фокуса си към столицата на България, която през първата половина на 2018 е и столица на обединена Европа.

Международният филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival), извоювал с годините признанието на световната кинообщност, акредитиран от FIAPF и включен в класацията на сп. „Variety” сред 50-те топ-фестивала като значим кинофорум за киноиндустрията, ще се срещне за 22-ра поредна година с вярната си публика и многобройните международни гости – в София през МАРТ ще бъдат представени най-актуалните творби от европейското, световното и българското кино.

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община, в партньорство с Министерство на културата, ИА „Национален филмов център“ и Националния дворец на културата, с подкрепата на програма Творческа Европа (Creative Europe) МЕДИА на Европейския съюз, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели.

През 2018 година темата на София Филм Фест, преплетена творчески във визията на фестивала, е свързана с избора на София за Европейска столица на спорта. Тази титла има за цел да популяризира активния начин на живот, развитието на спортни политики и инфраструктура с добри съоръжения, програми и активности. Акцентът е върху масовия спорт и върху значението на спорта като приоритет в живота на хората. Този специален фокус ще присъства и във филмовата програма на фестивала чрез селекция от филми и събития на спортна тематика.

Официалното откриване на 22-рия София Филм Фест е на 7 март. Церемонията по награждаването ще се състои на 16 март. Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 29 март. Специална програма в Дома на киното, свързана с тематични събития на фестивала, ще стартира още от 1 март.
Ще бъдат представени 172 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма.

БИЛЕТ

Знаете как да стигнете до всички филми в програмата ни – БИЛЕТ в КЕН е Вашият сигурен пропуск за Света на киното през Март! За пета поредна година той ще е отново навсякъде около Вас – седмици преди началото на фестивала! Ще откриете своя БИЛЕТ за КИНО на местата, на които пазарувате, в магазини за подаръци, книжарници, барове и още много локации, където дори не предполагате...

Не пропускайте и факта, че всеки от вас може да стане притежател на специалния ЗЛАТЕН БИЛЕТ – по традиция те са пет и дават възможност за неограничен достъп до всички прожекции и партита за всеки от петимата късметлии и негов приятел. 5 ЗЛАТНИ БИЛЕТА ще Ви очакват в търговската мрежа! А ние очакваме Вас - да ни се обадите, че сте открили своя ЗЛАТЕН БИЛЕТ!


ГЕНЕРАЛЕН СПОНСОР на 22-рия София Филм Фест е традиционният партньор на фестивала JAMESON Irish Whiskey. Вече 15 години JAMESON подкрепя конкурса за български късометражен филм. Наградата провокира много млади кинематографисти в България да представят своите филми и дори да създават нови за участие в конкурса Джеймисън. От 2003 г. носители на наградата са били Иван Русев, Светла Цоцоркова, Драгомир Шолев, Андрей Цветков, Николай Тодоров, Петър Вълчанов, Борис Десподов и Андрей Паунов, Николай Василев, Павел Веснаков, Неда Морфова, Кольо Карамфилов, Антония Милчева, Тома Вашаров, Веселин Бойдев. Много от наградените и номинираните режисьори впоследствие създадоха филми, взели участие на престижни международни кинофоруми.

През 2018 година селекционната комисия бе в състав Ирмена Чичикова – актриса, Катя Тричкова – продуцент, Юлиан Атанасов – оператор, Димитър Дринов – кинокритик, Веселин Бойдев – режисьор, носител на наградата JAMESON за 2017 година. Те избраха 12-те финалисти от кандидатствалите филми. Наградата JAMESON е на стойност 6 000 евро, осигурена за поредна година от Jameson Irish Whiskey, и ще бъде връчена на режисьора на филма-победител, който ще бъде определен от Международното жури на фестивала.

Представяме на вашето внимание акценти в програмата на СФФ 2018:

22-рият София Филм Фест се открива на 7 март в Зала 1 на НДК с официалната премиера на най-новия игрален филм на Милко Лазаров - „Áга”. Представен като проект с работно заглавие „Нанук“ на София Мийтингс през 2014 година, където получи наградите на Mediterranean Film Institute и Synchro Film, Video & Audio, Vienna, отличен в Кан като проект с престижната награда „Кшищоф Кешловски“ на ScriptEast, „Áга“ вече закри с огромен успех основната конкурсна програма на Берлинале 2018! Филмът е копродукция на България, Германия и Франция с главен продуцент Веселка Кирякова („Ред карпет“), която работи с Милко Лазаров от успешния му дебют „Отчуждение“, представен също на София Мийтингс, отличен с две награди от най-стария кинофестивал в света – Венеция.

За 16-и път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното”, съдържаща парична премия от 7,000 евро, осигурена от Столична община.

 

Ето и 12-те конкурсни филма:

* „3/4“ (2017) – България-Германия, режисьор Илиян Метев
* „Адам“ („Adam”, 2018) – Германия-Исландия-САЩ-Мексико, режисьор Мария Солрум
* „Блокаж“ („Blockage / Sade Ma’bar“, 2017) – Иран, режисьор Мохсен Гараи
* „В един друг живот“ („In Another Life“, 2017) – Великобритания, режисьор Джейсън Уингард
* „Генезис“ („Genesis“, 2018) – Унгария, режисьор Арпад Богдан
* „Гълъбът“ („The Pigeon / Güvercin”, 2018) – Турция, режисьор Бану Шиваци
* „Йева“ („Yeva“, 2017) – Армения-Иран, режисьор Анахид Абад
* „На крачка зад Серафима“ („One Step Behind the Seraphim / Un pas în urma serafimilor“, 2017) – Румъния, режисьор Даниел Санду
* „Радиограмофон“ („Radiogram”, 2017) – България-Полша, режисьор Рузие Хасанова
* „Срещу вятъра“ („Facing the Wind / Con el viento“, 2018) – Испания-Аржентина-Франция, режисьор Мерицел Колел
* „Тиха нощ“ („Silent Night / Cicha noc”, 2017) – Полша, режисьор Пьотр Домалевски
* „Червената крава“ („Red Cow / Para Aduma“, 2018) – Израел, режисьор Цивия Баркай

Световно признатата унгарска режисьорка Илдико Енеди ще бъде президент на Международното жури, което ще определи носителя на Голямата награда „София – град на киното”. Последният й филм „За тялото и душата” („Testről és lélekről” / „On Body and Soul”) покори Берлинале и беше удостоен със „Златна мечка” в началото на 2017, а от дни е сред номинациите за чуждоезичен Оскар! Илдико Енеди ще получи наградата „ФИПРЕССИ Платиниум 90” – специално отличие, което беше връчено и на големите режисьори Бела Тар и Горан Паскалевич в рамките на последните две издания на София Филм Фест. Генералният секретар на ФИПРЕССИ Клаус Едер ще модерира публичен разговор с Илдико Енеди.

Международното жури ще присъди и наградата за най-добър късометражен филм в конкурса JAMESON Short Film Award. Ето и филмите, участващи в конкурса.

* Баба, реж. Роза Колчарова
* Багаж, реж. Светослав Стоянов
* Гората на Димо, реж. Христо Симеонов
* Грозна приказка, реж. Радостина Нейкова
* Диагноза, реж. Камен Коларов
* Живи отражения, реж. Мариета Печанска
* Може би утре, реж. Мартин Илиев
* Обир, реж. Мария Николова
* Преди и след, реж. Добромир Димитров
* Преображение, реж. Стефан Ганов
* Срам, реж. Петър Крумов
* Terrror-Error, реж. Александър Начев

More from View Sofia

More Movies & TV